Община Габрово спечели награда за внедряването на една от трите най-добри технологични иновации в България, реализирани през 2023 година на конкурса DigitalK&A1 Awards 2024.

Конкурсът DigitalK&A1 Awards се провежда за трета поредна година от Digitalk и "A1 България" и вече се утвърди като платформа, в която бизнес иноваторите в технологичния сектор у нас обменят идеи и получават признание.

Проектът с най-висок резултат в категория "ИТ решение, внедрено в организация" е интелигентната система за управление на паркоместа в реално време, въведена от община Габрово. Общо 44 компании от всички сектори на икономиката се съревноваваха с модерни и иновативни технологични решения, допринасящи за дигиталната трансформация. Всички кандидатури бяха оценени по специално разработена от Price Waterhouse Cooper методология, основана на четири основни критерия: „Стратегия и визия“, „Имплементация, ефективност и резултати“, „Иновативност и креативност“ и „Въздействие и перспективи за развитие“. Кандидатурите бяха оценявани от жури, в което се включиха опитни лидери в сферата на иновациите, представители на бизнеса, академичните среди, организациите с нестопанска цел, стартъп общността и др.

Решението внедрено в Габрово използва обучен модел за изкуствен интелект. Видеопотокът от камерите се подава на този модел за изкуствен интелент и се изпълнява върху вградени изчислителни платки.

"Технологията позволява локална бърза обработка на видеопотока по зададени от потребителя критерии. Интелигентната система за управление на паркоместата всъщност разчита на иновативен подход, който няма аналог както в България, така и в Европа. Той се основава на дефиниране на множество зони на интерес в едно видео изображение, обработка на данни от обектите в тях и обмена им с външни системи в реално време. Друго основно предимство на новата система е, че тя използва стандартни камери и оборудване за видеонаблюдение, което на практика позволява вече изградени възможности на общината лесно и бързо да се надграждат, камерите освен за контрол на паркирането, се използват и за охранително наблюдение, повишавайки сигурността в градската среда. Чрез системата се наблюдават в реално време малко над 257 паркоместа с 69 камери. Общината започна внедряването на системата по проекта през 2022 год. и ще продължи да я надгражда“, информират от ОП „Паркиране и репатриране“.

Включването на изкуствен интелект за контрол и наблюдение на паркирането в Габрово беше забелязано и отличено на годишните награди за иновативни и технологични решения Digitalk Awards и A1. Отличията бяха връчени в конкурсната част на конференцията Digitalk 2024 - събитие, посветено на иновации и технологии с потенциал да трансформират различни аспекти на живота и бизнеса. 

Система ще улесни значително гражданите и гостите на града при намирането на паркоместа. Чрез  започналото изграждане на интерфейс за комуникация с външни системи до края на месец септември ще има възможност наличните паркоместа да бъдат визуализирани за гражданите чрез мобилни приложения за заплащане на паркиране. Например с апликацията "Мобзо" (Mobzzo) те ще  могат да намерят свободните паркоместа в реално време там където има автономно следене на паркоместа.

 

 

Снимка: Икономедиа АД

Литературно четене на Владимир Левчев в Габрово
26 юни 2024
Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“- всяка събота през м.юли
27 юни 2024