Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни Община Габрово ще обяви обществената поръчка за избор на изпълнител за благоустрояването на парка. То обхваща територия от около 170 дка в западната част на центъра на града.

Проектът включва основен ремонт и модернизация на алейната мрежа, зелената система, паркообразуващите елементи, съоръжения и атракции при минимална намеса в теренните дадености и максимално запазване на съществуващата дървесна растителност.

Условно паркът ще бъде разделен на три основни зони: Зона Юг; Зона Център и Зона Север. Във всяка от тях са заложени дейности за реставрация и преизграждане на съществуващи паркови елементи – алеи, подпорни стени, канавки, водостоци, пешеходни трасета, кътове за отдих, перголи, пейки; създаване на велосипедни алеи, детски площадки, зони за спорт, за пикник, парково обзавеждане.

За цялата територия е проектирано парково осветление, а за ключови композиционни елементи - художествено осветление.

Благоустрояването на парка включва също екстремен велопарк - в северната паркова зона и детски полигон (велопарк) на подходящ равен терен.

Ще бъдат изпълнени решения за отводняване на територията на парка, поливането на зелените площи, водоснабдяване и отвеждане на отпадните води на обслужващите сгради и съоръжения.

Предвидени са дейности по съхранение, реставрация и опазване на зелената система, която заема повече от 90% от парковата територия, като във връзка с предстоящото обновяване на парка е направена е оценка на съществуващата дървесна растителност, регламентирана е необходимата санитарна сеч и дейностите по допълнително озеленяване и залесяване.

Обектът е одобрен за финансиране от Инвестиционната програма към държавния бюджет с прогнозна стойност около 4 900 000.

 

 

Теренът до новия храм в Габрово става прекрасен парк
6 юни 2024
Основен ремонт на улица „Станционна“
7 юни 2024