Шанхайската кунцю оперна трупа/ Shanghai Kunqu Opera Troupe гостува в Габрово с пиесата „Среща сред цъфналите праскови“ – разказ за историята на изгубената и несподелена любов. Представлението в Габрово е на 8 юли /понеделник/, в Дом на културата „Емануил Манолов“ от 19:00 часа.

Кунцю е един от най-старите оперни жанрове в Китай , който има над 600-годишна история и води началото си от династия Мин. По време на династиите Мин и Цин кунцю се превръща в една от най-известните китайски оперни форми и оказва влияние на почти всички останали стилове в страната. Поради това тя се смята за „прародител на редица стилове традиционна китайска опера“.

Музиката в кунцю операта е нежна и мелодична и разполага с богат репертоар. Диалозите са поетични и изтънчени, актьорските движения и жестове - обаятелни, а елементите с бойни изкуства - изумителни. Твърди се, че тази форма на изкуство включва поезия, музика, танц и драма в едно. На 18 май 2001 г. кунцю операта е сред първите обявени от ЮНЕСКО шедьоври на устното и нематериално културно наследство.

Билети може да купите онлайн от сайта на ДТ „Рачо Стоянов“ https://dramagabrovo.com/, чрез платформата СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ - ДТ Рачо Стоянов | Entase,  както и от касата на театъра. При налични свободни билети - и в деня на представлението на касата на Дом на културата „Емануил Манолов“.

Гостуването на трупата в България се осъществява със съдействието на посолството на Китай, а Габрово е част от турнето ѝ заедно със София, Русе и Велико Търново.

Нов воден проект продължава модернизацията на ВиК системата в Габрово
4 юни 2024
Кино и размяна на вещи на 5 юни - Световен ден на околната среда
5 юни 2024