Карнавал Габрово е събитие със стогодишна история, която създава безброй други традиции след себе си – една от които е награждаване на участниците от габровските детски градини и училища и разбира се победителите в конкурса за карнавална картина. Наградите връчи лично кметът на Габрово Таня Христова, която подчерта, че „Светът трябва да е място, където талантът да намира подкрепа, а войната да има място само в учебниците по история“. Кметът използва повода да благодари на всички участници – малки, големи и още по – големи, които озариха карнавалното шествие със своя талант, пъстрите си костюми и най-вече с усмивките си. Припомняйки си превъплъщенията на всяка една от карнавалните групи участниците споделяха и своите емоции, които оказва се са толкова силни, че все още ги държат заредени. „Надявам се така да е до следващото издание на Карнавал Габрово“ – каза Таня Христова и отправи ново предизвикателство – всеки, които иска да изпрати на карнавалния екип своето предложение за мото за 2025 година, а то, отново по стара традиция, ще стане ясно на 11.11 в 11 ч и 11 минути. Пъстро, забавно, малко лудо, шарено, интересно, сплотяващо, ново, различно - са малка част от думите, с които децата описаха карнавала през техните очи. А посланието, което отправиха от сцената на все още карнавалната трибуна за изяви е „Да бъдем добри и забавни хора не само в деня на карнавала, а във всеки един ден.“

Своите карнавални награди под формата на чекове за 7 000, 2 000 и 1 000 лв. получиха и отличените в конкурса за карнавална картина – сред които бяха най-малкият участник в шествието, най-големият колекционер на трабантчета в страната и най-големите карнавални ентусиасти, които дори успяха да пробият тунела под Шипка. Оказа се, че не е никак лесно да влезеш в ролята на сценарист, режисьор, художник, сценограф, хореограф или пък актьор и да измислиш сюжет, който да е атрактивен, хумористичен, провокативен и да заслужи голямата награда в конкурса за карнавална картина. Нашите участници, обаче, представиха своите оригинални идеи, които внесоха колорит в карнавалното шествие и ни забавляваха на 18 май.

Жури, съставено от писател, драматург и художник - Христо Стоянов, Емилия Илиева и Драгомир Цанев, имаше нелеката задача да открои най-добрите и след задълбочен анализ реши да отреди 1 място за КАРНАВАЛНИ ЕНТУСИАСТИ ОТ с. Новаковци, които се представиха с картината „Карнавал в тунела“, 2 място – за Сдружение "Планета Габрово", НЧ "Васил Левски –1926" с. Трънито, НЧ „Развитие – Пенчо Дамянов – 2017“ – с. Копчелии и НЧ „Извор – 1907“ – с. Съботковци и 3 място – за Сдружение Сферата - Бургас , Ретро клуб Трабант - Велико Търново и тяхната карнавална картина „КАРАЙ ТРАБАНТ - НЕ ТАНК!“.

Пристъпвайки в новия век за габровския карнавал сме щастливи, че успяхме да провокираме интереса на участващите, които развихриха творчески способности и фантазии, реализираха ги по прекрасен и атрактивен начин, забавляваха се и се раздадоха от сърце по карнавалното трасе. Това са едни от най-ценните моменти, в които въвличаме хората да участват в дефилето от картини, защото вярваме, че така ще продължим карнавалната традиция за още много години напред. А дали ще продължи традицията Карнавал Габрово да има пророчески сили – само времето ще покаже.  В едно обаче сме убедени – в силата на заряда, който носи той.  

Галерия със снимки може да разгледате тук Facebook, а ако все още не сте последвали страниците ни в социалните мрежи - потърсете ни и го направете. 

Община Габрово в ръководството на АСКО за нов 4-годишен мандат
3 юни 2024
Нов воден проект продължава модернизацията на ВиК системата в Габрово
4 юни 2024