Кметът на Габрово Таня Христова беше избрана за председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за планиране. Това стана в рамките на заседание на съвета с единодушната подкрепа на неговите членове - областните управители и кметовете в района, който обхваща областите Габрово, Велико Търново, Разград, Русе, Силистра.

„Благодаря за доверието, което ми гласуваха колегите, това е тежка отговорност“, каза кметът на Габрово след заседанието.

Таня Христова става председател на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Северен централен район /СЦР/за планиране във важна фаза от развитието на района. 

Тя ще носи отговорността да улесни и организира процеса на разработване и изпълнение на Интегрираната териториална стратегия за неговото развитие.

Важна точка от дневния ред на проведеното заседание беше задачата на Съвета да оцени 18-те комбинирани концепции за интегрирани териториални инвестиции и да предложи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството тяхното поетапно финансиране.

„Това, което ни предстои е общините и населени места в СЦР да направим всичко възможно нашият регион да се развива конкурентоспособно и да преодолее предизвикателствата. На заседанието бяха обявени резултатите от оценката на Комплексните интегрирани териториални инвестции /КИТИ/, които ще обуславят процеса през следващите години за трансформация на целия Северен централен район. За Габрово хубавата новина е, че двете му КИТИ, които са насочени към образование и култура, са оценени по достойнство – те заемат 4-то и 5-то място“, коментира за предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМ новият председател на РСР на СЦР.

Като председател на РСР на СЦР Христова ще бъде отговорна за координирането и управлението на различните инициативи и проекти, насочени към икономическото и социалното развитие на района. Тя ще работи в тясно сътрудничество с областните управители и кметствата в областта, за да гарантира съгласуваност и ефективност в дейностите за развитие.

Таня Христова ще бъде главният представител на района пред държавните институции, международни организации и други заинтересовани страни. Кметът на Габрово ще има ключова роля и във формулирането и одобряването на проекти, стратегии и планове за развитие на района.

 

Таня Христова: Пазете духовността, като нещо свято и неприкосновено!
24 май 2024
Gabrovo Digital Summit 2024 на 8 юни в зала Възраждане
27 май 2024