Седем групи заявиха участие в конкурса за карнавална картина в рамките на крайния срок, обявен от организаторите. Участие в карнавалното шествие "Make КАРНАВАЛ not war", обаче, взеха шест от тях, а след оспорваната надпревара, вече имаме имената на спечелилите.

Оказа се, че не е никак лесно да влезеш в ролята на сценарист, режисьор, художник, сценограф, хореограф или пък актьор и да измислиш сюжет, който да е атрактивен, хумористичен, провокативен и да заслужи голямата награда в конкурса за карнавална картина. Нашите участници, обаче, представиха своите оригинални идеи, които внесоха колорит в карнавалното шествие и ни забавляваха на 18 май.

Журито ни в състав – Христо Стоянов (писател), Емилия Илиева (драматург) и Драгомир Цанев (художник) – имаше нелеката задача да открои най-добрите и след задълбочен анализ реши:

1 място – за КАРНАВАЛНИ ЕНТУСИАСТИ ОТ с. Новаковци, които се представиха с картината „Карнавал в тунела“ – 7 000 лв.

Сигурни сме, че и Вие сте съгласни с нашето жури, че тези участници за поредна година оставиха сърцето и душата си по трасето и достойно защитиха призовото място. Освен че темата на карнавалната им картина напълно съвпадна със зададената тема и отговаряше на критериите, но и участниците се представиха като истински актьори, за да реализират сценария по най-добрият начин. Благодарим им!

Част от карнавалните ентусиасти от село Новаковци видяхме като голяма група казанлъчани, желаещи да дойдат на карнавал в Габрово. Мъже, жени и деца облечени  в народни носии, карнавални облекла, работни дрехи и др. униформени военни от завод “Арсенал”. Другите пък - екоактивисти, които не позволяваха на казанлъчани да преминат през прохода, за да не нарушават спокойствието на костенурките, таралежите, шипченския крокодил и бузлуджанския носорог. А заедно с тях, видяхме и група габровци (кмет, макет на котка, клоун, ножица), готови да открият карнавала, но изчакващи идването на гостите си от Казанлък.

 

2 място – за Сдружение "Планета Габрово", НЧ "Васил Левски –1926" с. Трънито, НЧ „Развитие – Пенчо Дамянов – 2017“ – с. Копчелии и НЧ „Извор – 1907“ – с. Съботковци - 2 000 лв

Карнавалната картина на Сдружение „Планета Габрово“ и НЧ "Васил Левски –1926" с. Трънито, НЧ „Развитие – Пенчо Дамянов – 2017“ – с. Копчелии и НЧ „Извор – 1907“ – с. Съботковци показа на публика и жури богатството на българския фолклор чрез българските народни приказки, в които любовта, добротата и силата винаги побеждават. С писана каручка, следвана от добре познати герои от българските вълшебни приказки, участниците ни разказаха истории за това как е оцелял българският род и как сме успели да съхраним традиции, обичаи и народност в трудните за народа ни времена.

 

3 място – за Сдружение Сферата - Бургас , Ретро клуб Трабант - Велико Търново и тяхната карнавална картина „КАРАЙ ТРАБАНТ - НЕ ТАНК!“ – 1 000 лв.

Нашите гости от Бургас и Велико Търново, обединени от любовта към трабанта и забавлението заслужено бяха отличени от журито и се наредиха на престижното трето място в карнавалния конкурс. За карнавала тези хора се нарекоха „Трабантите на Свободата“ и се включиха в шествието, като представиха идеята, че трабантът е олицетворение на победата над снобизма, на свобода, авантюра, младост, любов от пръв поглед и завинаги. Защото той събаря стени и обединява държави. А участниците в картината, убедени, че трабантчето остава и в този век по-силно от танк, се надяват да са успели да накарат всеки да подкара своето истинско или въображаемо „Трабантче на Свободата“.

Това са победителите, на които от сърце казваме ЧЕСТИТО И БЛАГОДАРИМ!

Gabrovo Digital Summit 2024 на 8 юни в зала Възраждане
27 май 2024
Белгийският виртуоз Даниел Верстапен пресъздава българска народна песен, с гласа на Нина Николина
28 май 2024