Община Габрово кани всички граждани заедно да отбележим Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България на 2-ри юни /неделя/ от 12.00 часа, пред паметника на Никола Войновски.

Да отдадем заслуженото пред подвига на героите и положим венци и цветя в знак на признателност.

За първи път Денят на Ботев се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив, а  официално се отбелязва от 1901 г., когато на връх Вола денят е почетен в присъствието на все още живи Ботеви четници. От 1948 г., когато се навършват 100 години от рождението на Ботев, за отбелязването на празника се използват сирените за гражданска защита, които вият в продължение на 1 минута точно в 12:00 на обяд и са сигнал за спазване на едноминутно мълчание в цялата страна. Няма документ, който да свидетелства чие е решението за използването на сирените по този повод – на правителството или на парламента.  Сирената на 2 юни е с непрекъснат звук, различен от утвърдените сигнали за ранно предупреждение на населението.

Министерството на енергетиката и Община Габрово ще работят съвместно за компенсиране абонатите на Топлофикация и за новия отоплителен сезон
31 май 2024
Стотици деца и родители отпразнуваха 1 юни в градинката с мечето
1 юни 2024