21 май 1984 г. е рождената дата на Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово. Днес 40 години по-късно тя вече е Център за подкрепа за личностно развитие и фокусира своето внимание към организиране на дейности, свързани с развитието на интересите, способностите и потребностите на учениците в областта на природните науки.

На официална церемония на 20 май, със спомени за началото и с поздрав от малчуганите от ДГ „Слъце“, бяха отбелязани четирите десетилетия от създаването на Астрономическа обсерватория и Планетариум /АОП/ - Габрово.

Кметът на Габрово Таня Христова и директорът на АОП Даниела Иванова получиха специален подарък - фотография на Планета Габрово. Тя е дело на бившия кръжочник в Астрономическа обсерватория и Планетариум, останал вечно влюбен в звездите, Тихомир Йосифов.

Празничната програма по повод годишнината включи среща дискусия за специалисти, работещи в АОП от страната на тема „Предизвикателства и проблеми пред Астрономическите обсерватории и планетариуми в България“. За най-малките почитатели на астрономията бе предвидена лекцията на тема „Колонизацията на Марс“.

В обсерваторията се провеждат наблюдения на Слънцето, Луната, планетите и техните спътници, звездни купове, мъглявини и др. Планетариумът разполага със звездна зала с диаметър 8 метра и 50 места. На куполообразен екран се демонстрира звездното небе и движенията на небесните тела. Това точно копие на истинското небе, пленява въображението и провокира усещането за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената. От 2020 г. звездната зала разполага с нов дигитален апарат, за проектиране на звездно небе.

 

 

Начало на кампанията "Зелено Габрово"
21 май 2024
„Ще работя през ваканцията“ съвместно събитие на Младежки център – Габрово, Инспекция по труда и Бюро по труда на 29 май
21 май 2024