В своята традиционна рубрика „Акцент на месеца“ Художествена галерия „Христо Цокев“ представя творчеството на един от най-емблематичните съвременни творци – Иван Христов – Грога, с когото габровската общественост се раздели преди броени дни. Вечна да е паметта му!

Творчеството на Иван Христов-Грога е пример за тънкия психологизъм в представянето на природата. Художникът успява да улови нейните състояния и нюанси, сякаш граничещи с магия. Класическата живописна техника - маслени бои върху платно, заедно с характерната почти графична прецизност на образа в произведенията му веднага са разпознаваеми и са се превърнали в почерк на майстора, подобно на запазена марка. От картините на Иван Христов-Грога се излъчва спокойствие, граничещо на моменти с меланхолия, съзвучни с вътрешната природа на самия художник. Някои от платната му имат сюрреалистично излъчване, представяйки природните състояния като тайнството, достъпно само за тези, които са способни не само да гледат, а и да видят отвъд видимото, да чувстват природата. В своите интервюта, художникът подчертава, че никога не търси специално тези изброени ефекти, за да привлича зрителя, напротив те са се получавали от само себе си, и идват от вътрешните преживявания на автора. Художникът харесва особено много да рисува зимни пейзажи, дори и през лятото. В неговите зимни вечери и нощи ние се срещаме с особено състояние, внушаващо светъл размисъл за битието. Природното начало в тях преобладава, за човешкото, напротив, художника отделя само намек подчертавайки реда. По този начин, Иван Христов-Грога изпраща негромкото си послание към зрителя за реда, който трябва да спазваме за да се доближим до хармония с заобикалящия ни свят.

Станете част от националното турне “Пътят на предприемача” на 12 април в Габрово
8 април 2024
Най-добрите ни лекоатлети идват на подготовка в Габрово следващата седмица, олимпийската вицешампионка Мирела Демирева е сред тях
9 април 2024