Доктор Силва Налбантян-Хачерян ще представи на габровци и децата им книгата „Арменски народни приказки“. Творческата среща ще се състои в петък, 5 април 2024 г., от 17:15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“. Новината съобщават от Регионална библиотека „Априлов – Палузов“, която ще е домакин на събитието, посветено на Националната седмица на детската книга (2 – 7 април).

Пред очите на гостите ще се разкрият хора и животни, облечени в екзотични имена, плод на въображението на един народ, който се гордее със своите корени и традиции. С част от потомците на арменския народ споделяме един дом в наши дни, а книгата „Арменски народни приказки“ ще ни приближи още повече до вълшебството на тяхната култура и митология. Великолепните илюстрации към изданието са дело на художника Лусия Медзикян, а Силва Хачерян е съставител и преводач на текстовете.

Първият и́ сборник с разкази е „Отломки“ (2015 г.). Автор е на монографиите „Нематериалното културно наследство – политики и практики за неговото опазване“ (2020 г.), „Културни институции и интеркултурно възпитание“, „Възпитателни възможности на културните институции за интеграция на етническите общности в Република България“.

Интересите на д-р Хачерян са в областта на културното многообразие и наследство, демографията, образователния и културния мениджмънт. Най-новата и́ творба е сборникът с разкази „Белене на ябълки“ (2023 г.). „В моята книга се говори за простите неща – какво ни радва, какво ни натъжава, къде търсим красотата и доброто. Писането ми доставя удоволствие. Аз споделям неща, които остават незабележими в катастрофичната действителност“, казва Силва Налбантян-Хачерян.

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ – 16 са от Габрово
1 април 2024
Община Габрово с одобрен проект за развитие на Зоопарка
1 април 2024