Световният ден на социалната работа беше отбелязан в Габрово със среща на работещите в сферата и споделяне на добри практики и решения. Домакин на събитието беше заместник – кметът Невена Минева, която отправи благопожелания от името на община Габрово към всички, посветили се на тази благородна професия. „Ролята и постиженията на социалната работа за отделните лица, за семействата и общностите са неоспорими, защото благодарение на нея успешно защитаваме социалната справедливост и правата на човека. Социалната работа не е само професия, база от знания или реализиране на определени политики - тя е кауза, която се подчинява на принципи и ценности.“ – каза в обръщението си Невена Минева и подчерта, че Община Габрово може и е онзи положителен пример, в който грижата, професионализмът, вниманието и подкрепата в социалните услуги са показател, към който всеки трябва да се стреми.

Социалната работа ще бъде професия на бъдещето – смята доц. д-р Лиляна Русанова от ТУ – Габрово, говорейки за тенденциите и практиките, защото макар някои професии да виждат заплаха от внедряването на изкуствения интелект – в социалната дейност – винаги ще има нужда от човек и душа. „Вниманието към социалните услуги и присъствието им в политическия дневен ред е доказателство за трансформацията на сектора. От скромното си присъствие, по-скоро като елемент на системите за минимален доход и в периферията на ангажиментите на социалните държави, социалните услуги се превърнаха в нова парадигма, заемайки ключова роля за по-широки дебати и изследователски търсения.“ – каза още доц. Русанова по време на своята презентация, проследявайки две основни тенденции в развитието на социалната работа.

Събитието продължи със споделяне на добри практики, защото както каза заместник-кметът Невена Минева в началото на срещата – обмяната на опит и споделянето е възможност всеки да припознае нещо ново, което да обогати неговата работа и да е в помощ на всяка една човешка съдба. Центърът за социална интеграция и рехабилитация разказаха за тяхната „Обща сряда“ – една инициатива, която събира на едно място ползватели на социалната услуга и представители на различни сфери на дейност. Това е работещ и ефективен модел споделя Стефка Пенчева и допълва, че по този начин в рамките на три часа всяка сряда екипът им успява да предостави различни дейности от широкия спектър на социалните услуги.

„Приказки и игри за доброто в мен“ – четирилогията книжките в рими за деца от 6 до 10-годишна възраст, разработени от екипа на ЦОП Вяра, които бяха отличени в раздел „Литература за деца" по време на Априловските награди за литература’23 г, попаднаха също във фокуса на срещата. Тяхната цел е повишаване на знания и компетентност за морални норми и правила; развиване на фантазия и мислене; усвояване на нови поведения в детския социум; придобиване на знания за добрата постъпка като добродетел. „Сто и четиридесет деца от ДГ „Мики Маус", ДГ „Ран Босилек", ОДЗ „Дъга", ДГ „Първи юни", ОУ „ Иван Вазов", СУ „ Отец Паисий" усвоиха и надградиха умения да разпознават приятелството, емпатията и подкрепата като добродетел.“ – обобщи ръководителят на ЦОП Вяра Мариана Рачева и обяви, че са подготвени още три нови книжки „защото доброто е седем дни в седмицата, а не само четири“.

Интердисциплинарна лаборатория представиха от център КЕЛЕР - пространство, в което специалисти обсъждат, поставят въпроси, споделят своя опит и успешна практика, теоретични и клинични обяснения. Чрез подобен тип срещи специалисти от социалната сфера и образование придобиват един холистичен поглед към отделния случай. -  категорични са от КЕЛЕР.

Много бяха и примерите от Център за обществена подкрепа ИМКА като: Прилагане на модела „Голям брат/ Голяма сестра в подкрепа на деца в институции и напускащи институции; Включване на деца от услугата в групови форми, в група с деца от местната общност - лагери и занимални, които осигуряват възможност за отработване на умения, усвояване на умения в сигурна и спокойна среда, подкрепяна от специалисти и доброволци; Насърчаване на позитивно родителство: Училище за родители; работилници за родители; работилници за деца и родители; Интегриран подход: „За повече детски усмивки" - подкрепа за развитие на социално емоционална интелигентност за децата; развитие на капацитета на родителите; обучение и развитие на капацитета на учителите; групи за подкрепа за конкретно дете и общи инициативи с участието на децата от детската група; Широка превенция, чрез системна интервенция със срещи и обучителни модули с подрастващи в училищни общности; Насърчаване на детското и младежко участие чрез малки инициативи в самата училищна общност; Подобряване на взаимоотношенията в класа, чрез обучения за развитие на умения и тийм билдинг; Развитие на капацитета на класни ръководители и учители.

Световният ден на социалната работа се отбелязва от 2007 г. през третия вторник на месец март по инициатива на Международната федерация на социалните работници в знак на признателност към приноса им за благото на световната общност. Всяка година Денят носи различно послание. Темата през 2024 г. е „Buen Vivir“ - Споделено бъдеще за трансформираща промяна и насочва внимание към необходимостта социалните работници да приемат иновативни подходи, ръководени от общността, които се основават на местната мъдрост и хармонично съжителство с природата.

Снимки от срещата може да видите тук (4) Световният ден на социалната... - Община ГАБРОВО/GABROVO Municipality | Facebook

 

 

Ученици от Национална Априловска гимназия на посещение в Окръжен съд – Габрово
19 март 2024
„Малки пръстчета, опитни ръце” е мотото, под което ще премине IX издание на ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ
20 март 2024