Община Габрово и Държавен архив - Габрово имат удоволствието да Ви поканят на представянето на най-новата книга на доц. д. н. Мартин Иванов - “Бившите хора”. Премиерата в Габрово ще е на 11 март / понеделник/ от 17:30 ч в Интерактивен музей на индустрията.

Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 г. от комунистическите власти, е подробно изследвана в приносното издание „Бившите хора“ на концлагерна България“ от доц. д.н. Мартин Иванов.

Този впечатляващ в детайлите и прецизността си научен обзор се старае да даде думата на свидетелства от оцелелите „бивши хора“, огласявайки колкото се може по-пълно техните насилствено заглушавани досега гласове.

В изданието е отразен периодът на половин век гонения и дискриминация, в който по различни методи се отнема социалният, икономически и политически статус на поколения „недоубити буржоа“. Половин век, в който държавата се превръща в истински затвор за стотици хиляди наши сънародници.

С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването „Джинс“ по БНТ и работа с документите на архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а до голяма степен и в чисто физически смисъл на до деветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народната република България (НРБ).

„Бившите хора“ на концлагерна България“ от доц. д.н. Мартин Иванов е безпощадна хроника на времена, в които неизброими животи се оказват в железния и безмилостен юмрук на властта, и разглежда в дълбочина и аналитично една от най-травматичните и дълго премълчавани теми в българската история.

 

Авторът Мартин Иванов е доктор на науките и доцент по история и социология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Кеймбридж и Единбург - Великобритания и в Националния университет на Ирландия. Автор е на 10 книги и близо 250 научни публикации върху българската история от Възраждането до наши дни. Бил е председател на Държавна агенция архиви (2011-2013), министър на културата (2014), секретар по образование и култура на президента на Р България (2013-2016) и посланик във Финландия и Естония (2016-2020).

ОФК Янтра е в най-добро моментно състояние във Втора професионална лига
5 март 2024
Национална изложба „ПРОЛЕТЕН САЛОН“ на 7 март в ХГ "Христо Цокев"
6 март 2024