В Габрово събитията, посветени на Националния празник на България 3 март, ще започнат на 28 февруари с публична среща разговор с проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов за историческата памет, родолюбието и националните символи. Инициативата е на Ротари клуб Габрово съвместно с Община Габрово и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“. Акцентът в срещата ще е Паметникът на свободата на вр. Шипка, припомняйки си всичко за Паметника – светиня, от идеята за построяването му до наши дни, както и малко известни факти около историята му.

В дните от 1 до 5 март музей „ЕТЪР“ ще реализира инициативата „Така извоювахме свободата“, в която ще представят културни ценности, които са свързани с българското революционно движение от средата на XIX век и Освобождението на България. Ще могат да бъдат видени пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода. Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в сградата, известна като Кръстник–Колчов хан и превърната в Музеен център по проект „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Програмата, с която Община Габрово ще отбележи Националния празник продължава на 2 март с концерт на тримата “Тенори“ и Симфониета Враца и гостуващия спектакъл „Възрождение“. Диригент на концерта е Маестро Христо Павлов. В програмата са включени български родолюбиви и патриотични песни, български шлагерни песни, българска естрада, любовна лирика, поезия, публицистика и хроники.

Празничният 3 март започва с Панихида в памет на загиналите за Свободата, веднага след това на площад „Възраждане“ ще се състои церемония по издигане националния флаг на Република България. За втора поредна година в нея ще се включи XIV Ученически гвардейски отряд. Отбелязването ще продължи на връх Шипка с церемония по поднасяне на венци и цветя от 11:30 ч.

През целия ден в музеен обект „Дечкова къща“ Регионален исторически музей – Габрово ще представя опълченска униформа и въоръжение от съхраняваното във фонда си културно-историческо наследство. Ценните експонати носят спомена за героизма на българските войни, защитили правото на своя народ на свободно развитие. Достъпът до експозицията ще е с вход свободен! 

Автобусите за връх Шипка ще тръгват в 8:30 ч., а от Върха за Габрово – 12:30 ч. Цената на двупосочен билет е 10 лв.

Определени са нови по-ниски продажни цени на дървата за огрев от общински и държавни гори за 2024 г.
23 февруари 2024
Кибертормозът над деца – на фокус през февруари
26 февруари 2024