Габровският Дом на хумора и сатирата ще гостува в продължение на месец в Дупница с интересна изложба от своя художествен фонд „Хумор на народите”. Поканата от домакините е по случай 1 ноември – Денят на народните будители и ще бъде открита точно в деня на празника в градската изложбена зала „Джамията”.

Тематичната колекция „Празниците на българина” включва 30 живописни творби на 22 български художници, творили в широк времеви диапазон – от началото на XX век до наши дни. Колекцията беше показана за първи път пред широката публика в гостуваща изложба, открита през м. август в Художествената галерия „Асен и Илия Пейкови” в гр. Севлиево.


Платната са старателно подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите” на Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово. Музейният фонд включва хумористични произведения от всички жанрове на изобразителното изкуство и вече наброява 38 000 творби на 9 000 автори от 173 държави.

Картините от колекцията „Празниците на българина” се характеризират с многолюдни празнични сцени, отличават се с ярък колорит и носят много жизнерадостно настроение. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия допълват общото впечатление за една наистина специална празнична изложба.

Темата за празниците на българина е изкушение за редица български художници – от класиците на родната живопис до съвременните творци на модерно изкуство. В настоящата колекция присъстват творби на Златю Бояджиев („Кукер”), Стоян Венев („Сватба” и „Ръченица”), Дечко Узунов („Шопите на Елин Пелин”), Наум Хаджимладенов („Еснафи”), Коста Форев („Младоженци” и „Гости”), Енчо Пиронков („Женско хоро”), Никола Николов („Сватанаци” и „Кушия”), Христо Стойчев („Коледа”), Здравко Йончев („Сватбен ден”), Юрий Буков („Шествие”), Ради Неделчев („Празник”), Цветан Колев („Трапеза”), Иван Попчев („С уиски на прасе”) и др.

Представянето на пътуващата изложба „Празниците на българина” се осъществява в рамките на проект, подкрепен от Министерството на културата.

Община Габрово поздравява всички строители с техния професионален празник – Димитров ден!
26 октомври 2011
Цочо Пеев показва „Необхватното” в Дома на хумора и сатирата – Габрово
31 октомври 2011