През месец декември 2023 екипът на ХГ „Христо Цокев” избира за акцент живописната творба на Енчо Пиронков „Зимна разходка”. Съвсем логичен подбор, с оглед наближаващите Коледно-новогодишни празници. Освен тази тематична обвързаност, произведението предлага и висока проба минималистична естетика. С няколко жеста Маестро Пиронков овладява картинното пространство в неговата цялост и детайл.

Енчо Пиронков е роден в село Розовец (Пловдивско) през 1932 година. Той е сред най-изявените представители на така наречената Пловдивска група заедно с  Димитър Киров – ДиКиро, Йоан Левиев, Георги Божилов - Слона и Христо Стефанов. Бохеми по душа и поведение те задават нови посоки в българското изкуство въобще. Свободата и  аристократизмът им вдъхновяват поколения българи. Живописта е мисъл и емоция в едно. Първата самостоятелна изложба на художника е през 1965 г. в Съюза на българските художници (СБХ) в София. Тя е последвана от редица самостоятелни и колективни участия в страната и чужбина. Извън пределите на България Енчо Пиронков урежда самостоятелни изложби в Париж, Мадрид, Виена, Рим, Варшава, Будапеща, Берлин, Дрезден, Кьолн, Болоня и други. Той притежава усет, както за монументалния, така и за кавалетния жанр. Реализира редица стенописи, мозайки и керамични пана.

Сюжетът на „Зимна разходка” представя интимен семеен момент, свързан със зимните забавления и игри. Тя е изпълнена в класическа живописна техника и технология: маслени бои върху платно. Стойносите между бялото и черното, както и червените акценти градят палитрата на тази творба. На зрителя се внушават баланс и спокойствие, завръщат се идилични спомени и усещания.

Погледът върху изкуството на Енчо Пиронков дава ясна представа за процесите в българското изкуство от цяла една епоха. Художествена галерия „Христо Цокев” кани зрителите на среща с неговото творчество през месец декември 2023.

д-р Деян Боев

Конкурс за фото есе и авторска снимка с послание за деца и младежи
11 декември 2023
Ники Василковски влиза в ролята на майстор готвач в кулинарното състезание за непрофесионалисти – „На върха на пламъка“
12 декември 2023