Галерия „Христо Цокев“, Габрово

30 октомври 2023 г. – 08 декември 2023 г.

Откриване: 30 октомври 2023 г. (понеделник), 17:30 ч.

 

Изложбата „граничНО“ представя широк кръг автори – членове и партньори на сдружение „Изкуство в действие“. Изложбата е с интердисциплинарен характер. Включва произведения на артисти, които работят в разнопосочни сфери на съвременното изкуство и използват различни изразни форми.

 

Концепция:

Живеем във време, в което понятието „граница“ се обсъжда на множество нива. ГраничНО – с подчертаване на „НО“ е думата, която ни провокира да мислим границата, като място на случване, на действие. Има граница, НО нещо става, променя се, границата се руши или пък се измества. Граничното винаги се намира между две неща, винаги е на ръба. Границата ограничава, слага край, НО и начало.

Изложбата „ГраничНО“ поставя въпроса: „Какво ще последва след извършеното от нас действие, чрез което поставяме граници или ги преодоляваме?“

 

Участници:

Анастасия Тонкова, Венелин Шурелов, Венцислава Стоянова, Виолета Апостолова,  – Лети, Десислава Александрова, Десислава Цонева – Чума, Добрин Атанасов, Ефросина  Стойчева, Иглика Христова, Красимира Дренска, Лиляна Дворянова, Любен Кулелиев, Майа Антова – Майото, Марина Александрова, Марина Стоянова, Никола Михов, Николета Иванова-Стоимирова, Олга Йочева, Орлин Дворянов, Пламен Кондов, Стела Инчовска, Цвета Петрова, Явор Грънчаров, Янко Андонов.

 

Изложбата се реализира със съдействието на художествена галерия „Христо Цокев“, Габрово с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Изложбата „граничНО“ е финалното събитие от едноименния проект на сдружениеИзкуство в действие“ (https://artinaction.eu/raz-lichno2/), в който са реализирани пет артистични събития в рамките на 2023 година. Екипът на сдружението изказва благодарност на Национален фонд култура за финансовата подкрепа, както и на всички партньори, без които реализациите не биха били възможни: Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство; галерия Етюд; Младежки еко лагер Очин Дол; катедра Визуални изкуства (към ФНОИ) на Софийския университет и галерия „Христо Цокев“ (Габрово).

ИЗКУСТВО В ДЕЙСТВИЕ е сдружение на автори, работещи в различни сфери на съвременното изкуство и артпедагогиката. Дейността му се състои в организирането на изложби, симпозиуми, уъркшопи, международни артистични прояви и участието му в такива на други организации. Приоритет в програмата му имат творческите изяви с експериментален характер. Сдружението си поставя за цел да спомогне с дейността си за развитието и разпространението на съвременното българско изкуство и да подкрепя българските творци, работещи в тази област. (https://artinaction.eu/about/)

От 1990 г. до днес ОРЛИН ДВОРЯНОВ е съучредител и председател на сдружение „Изкуство в действие“. Дългогодишен университетски преподавател и изследовател в сферата на съвременното концептуално изкуство, автор на множество текстове, както и на три книги в областта на концептуалното изкуство. Като автор работи самостоятелно, в тандеми и групи, в областите на пърформанса, инсталацията и други съвременни форми. Участва и организира редица национални и международни изложби, проекти, симпозиуми и фестивали, свързани със съвременното изкуство.

(https://openartfiles.bg/bg/people/2585-%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2 )

 

Само на 1 ноември – безплатна регистрация в РБ „Априлов – Палаузов“
27 октомври 2023
Конкурс за есе на тема „Моите представи за доброволците, помагащи при бедствия и пожари“
30 октомври 2023