Представителна изложба за 30-годишнината на детската школа „Енкаустика“ ще се открие в петък, 20 октомври 2023 г., от 17:30 часа в зала 8 на Дома на хумора и сатирата.

Публиката ще може да види творби на бивши и настоящи ученици и да проследи хроника на заниманията през изминалите години до днес. От школата са излезли няколко поколения професионални художници, архитекти, учители по изобразително изкуство и хора, които носят изкуството в себе си.

Детска школа „Енкаустика“ е създадена в Габрово през 1993 г. от Румен и Мариана Трифонови. През годините в нея се обучават над 600 деца, организират се десетки изложби и пленери в местности край Габрово. Домът на хумора и сатирата е бил домакин на близо 20 изложби на школата за последните 30 години, а нейни възпитаници са участвали във всички издания на Биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка.

В школата се практикуват различни изобразителни техники като живопис, графика, скулптура, апликация и други. Подготвят се ученици за кандидатстване в гимназии и университети по изкуства. Школата е и единственото място в България, където се практикува древната и много рядка живописна техника „енкаустика“ – рисуване с восъчни бои върху дърво. Изложбата  може да бъде разгледана до края на годината. 

*По информация на МДХС

Община Габрово възстановява улични настилки в малките населени места
18 октомври 2023
Еко инспекторите информират за задълженията по разделно събиране на отпадъци
18 октомври 2023