Тази събота Регионалното депо за неопасни отпадъци за пореден път се превърна в пространство за изкуство. Депото беше първата спирка от проекта „Нови тъкачи за Габрово“, реализиран с финансова подкрепа по Програма „Култура“ на Община Габрово.

Два екологични автобуса транспортираха посетителите до депото, където бяха посрещнати от специална арт инсталация, създадена от екипа на предприятието и сътворена изцяло от непотребни предмети. Две елегантни фигури, заобиколени от цветни кълба (топки за боулинг) и рингове за цветя (автомобилни гуми, превърнати в саксии) бяха част от неочакваната скулптура, която беше визуалния прочит на комбинацията от рециклиране и изкуство.

Посещението на Регионалното депо продължи с разходка по различните съоръжения, където посетителите, повече от 60 човека, проследиха пътя на отпадъка и научиха повече за живота, който отпадъците могат да имат, ако бъдат правилно разделени и изхвърлени в съответните контейнери.

Сред гостите на депото беше и известният артист Коста Каракашян, човекът, който преди повече от година дръзна да направи първия в България танцов пърформанс на депо за отпадъци – „Последният залез“. Коста сподели, че се е върнал отново на това място, за да го усети по различен начин и допълни, че е емоцията от „Последният залез“ се е завърнала, заедно със спомените от представлението, но и с желанието отново да твори на това силно въздействащо място.

С нови знания за отпадъците и с положителни емоции от преживяното, гостите на събитието споделиха, че биха посъветвали своите близки и приятели непременно да посетят Регионалното депо в Габрово, за да научат повече за пътя на отпадъка и за личния принос към разделното събиране и рециклиране.

Детската автоагресия на фокус в Световния ден на психичното здраве
2 октомври 2023
Технически проблеми по захранването на уличното осветелние на улици "Коста Евтимов", "Жълтешка" и "Лазурна"
2 октомври 2023