Нов лекотоварен автомобил за домашния социален патронаж закупи Община Габрово. Бензиновото возило – марка „Рено“, модел „Експрес“/2023 г., ще бъде зачислено на звено „Заведения за социални услуги“.

Инвестицията е в размер на 35 500 лв., доставчик е фирма „Омникар Ауто“ ООД. По-голямата част от сумата – 31 680 лв., са безвъзмездно финансиране от Фонд „Социална закрила“ по програмата „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“, а 3 820 лв. се осигуряват от местния бюджет.

Транспортното средство ще служи за разнос на приготвена храна до адресите на потребителите. Към момента социалната услуга обслужва над 320 възрастни, самотно живеещи и хора с увреждания от общината.

Колата ще се ползва и по проекта „Топъл обяд“ за лица, които са трудноподвижни, лежащоболни или живеят в отдалечени квартали и не могат лично да получават храната. Тази услуга е с капацитет от 230 души и ще се изпълнява до 30 септември 2025 г. по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.

Чрез новата придобивка ще се подобри качеството на услугата и ще се осигури навременна доставка на храна по домовете. В последните години автопаркът на „Заведения за социални услуги“ поетапно се подновява. През 2022 г. беше закупен товарен автомобил „Ситроен“ – „Джъмпер“, а от тази година звеното разполага и с електромобил за нуждите на асистентската подкрепа в града и селата.

 

X-ти Конкурс за детско творчество
22 август 2023
Музей „Етър“ е домакин на церемония за наградите „Жива“ през 2024 г.
23 август 2023