"Последният отоплителен сезон, окончателно изчерпи търпението на габровци. Хората стоят на студено и дишат мръсен въздух, а сажди покриват тротоари и улици. В същото време абонатите компенсират с алтернативно отопление. Габровци заслужават качествена и екологична топлофикационна услуга, за каквато се борим от години, но очевидно Топлофикация Габрово не може да я предостави. Благодаря на държавата в лицето на министрите на енергетиката, финансите и околната среда, че след седем години обществен натиск, протести, съдебни дела, кореспонденция с институциите, проверки и санкции, обединяваме силите си, за да търсим решение", каза днес кметът на Габрово Таня Христова по време на съвместна пресконференция с министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на финансите Асен Василев и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Като принудителна административна мярка през март местната РИОСВ затвори въглищната част на инсталациите на габровската Топлофикация, но и тази мярка не е дала необходимите резултати, припомни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Липсва информация от страна на инвеститора за неговите намерения да приведе съоръженията в съответствие със законодателството.

Проблемът засяга около 4 100 частни абоната и обществени сгради, които ще трябва да преминат на алтернативно отопление през зимата.

Според министър Радев направените изследвания на електропреносната и електроразпределителната мрежа показват, че те могат да поемат евентуално повишено потребление, а изчисленията сочат, че разликата между цената на топлинната и на електрическата енергия, която биха платили за отопление жителите на Габрово е между 1 300 000 и 1 500 000 лева.

С извънредна мярка от бюджета ще бъдат осигурени до 1 500 000 лева, с които абонатите да бъдат еднократно подпомогнати за този отоплителен сезон, обяви министър Василев. Информацията за механизма за разпределение на средствата, който ще бъде разработен от министерството на енергетиката, ще бъде оповестена през септември.

Извън тази краткосрочна мярка, паралелно се обмислят и дългосрочни решения, свързани с монтирането на термопомпи, използването на природен газ за отопление, активното използване на програми за енергийна ефективност и други, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев. Той вече е подписал заповед за проверка в дружеството от страна на Министерството на енергетиката, която ще бъде осъществена съвместно с КЕВР.

 

 

Младежки случки срещу течението в Габрово на 25, 26 и 27 август
15 август 2023
„Приеми ме на село-Възраждане“ – история за гостоприемни домакини и работливи гости
16 август 2023