Габрово ще бъде пилотна община в международния проект „Тестване на иновативни застрахователни решения за регионите за адаптиране към климатичните промени“. Финансирането е по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“ 2021—2027 г.

Целта е да се разработят достъпни застрахователни модели за публични и частни потребители, свързани с последиците, предизвикани от климата. Фокусът е върху основните рискове и нужди при природни бедствия като наводнения, свлачища, горски пожари, бури, земетресения и други явления.

Предвидени са инициативи в сферата на застраховането в три пилотни района – Валенсия в Испания, Атина в Гърция и Габрово в България. Методологията ще бъде тествана и в пет „сателитни“ региона – Лайпциг, Саксония и Бавария в Германия, Тронделаг в Норвегия и Задар в Хърватия.

Градовете ще имат достъп до експертна помощ, обучения, създаване на общности от практици, мерки за осведоменост на гражданите и бизнеса, адаптиране на местните политики, финансово покритие и други. Проектът ще подкрепи модернизацията на публичния сектор и начините за разработване на застрахователни схеми за всички засегнати страни.

Общата стойност на проекта е 3 448 129.75 евро. Бюджетът за Габрово e 69 500 евро. Дейностите ще стартират през есента и ще продължат 30 месеца. Координатор е испанската асоциация „БЦ3 баски център за изменение на климата“, а участници са 30 организации от 8 европейски държави.

В изпълнението от българска страна ще се включи консултантската фирма „Бихейвиър Смарт“ ООД, както и застрахователната компания „ДЗИ – KBC Груп“, която е асоцииран партньор.

На УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ с екологичен автобус
17 юли 2023
Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на град Габрово за периода 17-21юли
19 юли 2023