След успешното реализиране на инициативата „Мостове на доброто-2022“  ОбСНВ и ПИЦ–Габрово вече работят по организиране на нейното второ издание.

Кампанията е в подкрепа на рехабилитацията и ресоциализацията на зависими лица чрез създаване на възможности за включването им в различни доброволчески дейности, като сред основните ѝ цели са преодоляване на стигмата и промяна на негативните обществени нагласи.  

Както през миналата година, така и през тази, момчета и момичета, преминали лечение или възстановяващи се от зависимост в Терапевтичен център „Св. Илия“, ще се включат доброволно в редица инициативи в полза на общността – почистване на тревни площи, ремонтни дейности на сгради с обществено ползване, облагородяване на детски площадки и училищни дворове – все дейности в помощ на читалища, кметски наместничества, граждански сдружения и благородни каузи.

Защото и организатори и участници са убедени, че пълното възстановяване на зависимите и тяхната последваща успешна ресоциализация са възможни, когато се случват с усещане за общност, за партньорство и приемане.

Важността на акта на обществено приемане и подкрепа на зависимите по техния труден път на лечение определя и тазгодишното мото на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността към ООН - „Хората на първо място: да спрем стигмата и дискриминацията, да насочим усилия към превенцията”, а инициативата „Мостове на доброто“ се вписва изцяло в неговия дух.   

Отново предстоят дни на труд, на безвъзмездна помощ и на добри дела. Предстоят дни на безценни срещи, на удовлетворение и на споделяне. Предстоят дни, в които хора от местната общност и момчета и момичета от една от най-уязвимите групи – тази на зависимите, ще градят помежду си не стени, а мостове – мостове на доброто.

Инициативата започва днес в с. Враниловци и ще премине през с. Райновци, с. Поповци, гр. Габрово и с. Жълтеш.

На добър час на „Мостове на доброто-2023“!

 

 

 

Седмичен график за поддръжка на зелените площи на територията на град Габрово за периода 10-14 юли
12 юли 2023
Ценно издание на повече от 150 години получи Националният музей на образованието
12 юли 2023