Художествена галерия „Христо Цокев” е домакин на международна колективна изложба „Под същото небе”, която е организирана от група “FireArt”, град Солун.

Събитието ще бъде открито на 7.07.2023 от 17:30 часа. Ангажираните в проекта артисти целят да изпратят послание за мир и обединение между народите. Участниците са художници от осем страни: Гърция, България, Турция, Румъния, Словения, Северна Македония, Сърбия и Чехия.

В експозицията са включени произведения, които са изработени чрез различни медии, предвиден е и пърформанс по време на откриването. Традиционно галерия «Христо Цокев» дава свободно поле за експерименталния артистичен дух. Именно в пространството на галерията е първата планирана изява на това балканско сътрудничество.

Художественната група “FireArt” иска да съедини гласа си с гласовете на всички съседни народи, за да подчертае всичко това което ги обединява. Същите мъки и страдания, но и същите мечти за едно по-добро бъдеще, за солидарността и общите борби на народите. Първата планирана изява на това Балканско сътрудничество е в град Габрово (галерия „Христо Цокев“, зала Япония) от 7 до 23 юли. През месец август, следва нова изложба в “Центъра за изкуства” в град Битоля, Северна Македония, а след това и в други балкански страни.

 

 

 

 

Дневен лагер „Приеми ме на село“ – драгоценна среща на поколенията
6 юли 2023
Таня Христова към Лятната строителна академия в Габрово: Вие сте архитектите и строителите на бъдещото
7 юли 2023