Антологията „Сцена за деца“ е съвместно издание на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово и Института за литература при БАН и включва първи издания на драматически и поетически текстове за деца и юноши на седем автори, родом от Габрово, Дряново и Севлиево. Финансирана е по проект „Наследство.бг”. 

Идеята се роди от желанието на двете институции да възвърнат в националната ни литературно-историческа памет делото на някои слабо познати днес, но активни и популярни в своето време творци, редактори, педагози, общественици. Цел на антологията е и да разшири знанието за богатия културен живот в Габровска област в междувоенния период. Като включва и текстове от самото начало на миналия век, изданието допринася за проучването на етапите в историята на детската ни драма. Към текстовете са добавени бележки под линия, които запознават със съвременното значение на остарели или диалектни думи.

Антологията „Сцена за деца“ включва и няколко приложения с биографични данни за авторите, както и дигитални копия на кориците на първите издания на пиесите. Ценни са и автографите с автентичен почерк и подпис, с които творците са дарявали екземпляри на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“.

Целта на антологията е да популяризира непознати автори, да запознае с представителни тенденции в българската литература за деца и юноши от първите десетилетия на XX в. насам, да бъде полезна за литературоведи, педагози, психолози, драматурзи, преподаватели, изследователи и ценители от различни възрасти.

И не на последно място, амбиция на антологията е да върне включените творби на съвременната ни детско-юношeска сцена, чрез което не само да обнови репертоара, но и да „преподаде“ по автентичен начин, чрез присъщата на сцената изразност, чрез битовата и езикова атмосфера, знанието за онези много трудни, но и много продуктивни за културата ни десетилетия от началото на XX в.

Проектното предложение предвижда изданието да бъде в хартиен и електронен вариант. Антологията е качена на следния линк в Издателски център "Боян Пенев":  https://ilitizda.com/books/801-2023-04-17

Александра Антонова, Институт за литература при Българска академия на науките

Савина Цонева, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово

Еньовден на ЕТЪР-а
19 юни 2023
ОП „Благоустрояване“ извършва планово почистване на улиците в Габрово
20 юни 2023