Денят на Ботев и загиналите за Свободата ще бъде отбелязан в Габрово с общоградски ритуал. Точно в 12:00 часа в продължение на 2 минути сирени с прекъснат вой ще ни приканят да сведем глави и в мълчалив поклон да отдадем своята почит към живота и делото на поета-революционер и загиналите за Свободата и Независимостта на България.

Цветя и венци на признателност ще бъдат положени пред паметника на Никола Войновски, а почетен караул ще бъде построен от Ученически гвардейски отряд при ПТГ "Д-р Никола Василиади" и РК "Цанко Дюстабанов" - Габрово.

Вечерта в зала „Възраждане“ членовете на Национално дружество „Традиция“ клон Габрово канят всички да се потопят в едно различно събитие, посветено на подвига на Христо Ботев и загинали за нашата свобода Априлски мъченици, подкрепено от Община Габрово. В него ще участват и  ученици от Основно училище „Христо Ботев“ – Габрово, които в този ден отбелязват своя патронен празник. По време на събитието ще звучи поезия, ще се изпълнява патриотична музика, ще чуем и есета на тема „Живеем в земята на Ботев“. Посетителите ще могат да гледат премиерата на филм за Априлското въстание в Габрово, реализиран през 2022 г. от Регионален клон „Цанко Дюстабанов“ към Национално дружество „Традиция“, по идея на г-н Антон Колев, в който се отразяват отминали събития от бунтовната пролет на 1876 година в Габрово и нашия край. Началото е 18:00 ч., а входът е свободен.

Зам.-кметът Невена Минева към отборите в състезанието "Ваканция, здравей!" : Бъдете здрави, радвайте се на безгрижно детство!".
1 юни 2023
„Алея на книгата“ в Габрово от 8 до 11 юни
2 юни 2023