Ема Вертерова получава наградата на кмета на Община Габрово за високи постижения в изобразителното изкуство по време на традиционната изложба за празника на Габрово. В отличената творба „Празник II“ авторката използва много орнаментика, по-спокойна цветност, за да внуши виталност към своето пространство. След проведено на 16 май журиране, бяха присъдени още номинации на Анелия Бояджиева за творбите – „Абстракция I“ и „Абстракция II“ и на Симеон Абанос за творбата - „В мрака на нощта към промисъла на светлината и …“.

През настоящата година  в селекцията за наградата на кмета на Община Габрово бяха включени 20 автори. Специфичното в това издание е доминирането на живописта като жанр и отсъствието на скулптурата. Авторите са избрали да представят себе си в традиционното за тях амплоа – споделят домакините на изложбата от ХГ „Христо Цокев“.

Коя е отличената Ема Вертерова?

Родената в София авторка започва дейността си като художник в групата на СБХ - Габрово.

Работи като преподавател по живопис и рисуване на деца.

Участва в национални, колективни и самостоятелни изложби и пленери по живопис. Има редица самостоятелни изложби в Пловдив, Габрово, Севлиево, Плевен, Трявна, Екс ан Прованс, Франция.

Нейни творби са притежание на НХГ – София, СГХГ, ХГ „Христо Цокев”, Галерия „Видима” – Севлиево, както и на частни колекции в София, Пловдив, Варна, Габрово и в чужбина – Швейцария, Италия, Франция, Чехия, Австрия, Германия, САЩ.

През 2011 г. е носител на голямата награда на Община Габрово.

През 2012 г. е лауреат на наградата на името на Христо Цокев – Габрово.

През 2015 г. печели наградата на Община габрово в изложба „Пролетен салон на жените художнички“.

Изложба на скъпоценни камъни показват в музей „Боженци“
17 май 2023
Габрово отличи личностите и институциите с принос към развитието на града за 2023 година
17 май 2023