На 19 април 2023 година от 17.00 ч. в Читалня „Д-р Петър Цончев“ на РБ „Априлов-Палаузов“ писателката Катя Зографова ще представи 19-тата си книга "Фани Попова-Мутафова – житие и страдание".

Според Зографова това е „тежка и много честна документална книга“. Съдбата на Фани Попова-Мутафова е мъчителна и превратна, тя е „единствената жена, осъдена от Народния съд...Това, което е най-важното – независимо от всички нейни тегоби почти на предела на човешките възможности, които преживява, Фани Попова-Мутафова никога не изпуска перото. Продължава да пише и доживява творческо възкресение през 60-те години на 20-и век. Нейните знаменити исторически романи отново биват преиздадени, при това в много големи тиражи..."

Изследователката е прегледала огромен масив от документи – тя прави разследване в архивите на Народния съд и Комисията по досиетата. В резултат на изследователската й работа за пръв път в книгата Катя Зографова разказва за втория арест на Попова-Мутафова през 1951 година и за фалшивото обвинение за създаване на нелегална организация „В. Левски“. Като автор Фани Попова-Мутафова е класик на историческата ни белетристика. Според Зографова съдбата й би могла да бъде сравнена със съдбите на  нобеловия лауреат Кнут Хамсун, на Езра Паунд, с всички тези големи писатели, които са били увлечени от идеи, оказали се пагубни за човечеството, каквато е националсоциалистическата идея например.

Катя Кузмова-Зографова е български литературен историк и човек, на когото дължим едни от най-задълбочените и интересни творби за бележити жени в българската история и литература. за издирването и споделянето с читателя на малко известни факти от техния живот и творческо дело...

Катя Зографова е родена в Панагюрище. Завършва българска филология, а през 1989 г. печели конкурс и започва работа в Националния литературен музей в София. Дългогодишен директор на къща-музей „Никола Вапцаров“ (от 2002 до 2009 г. и отново от 2016 г. до днес), а в периода 2010 - 2016 г. е директор на Националния литературен музей.

Има над 600 публикации в печатните медии. Участва в създаването на над 40 научно-изследователски сборници, съставя книги, пише за български писатели, художници, исторически личности. Участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, за знаковите исторически „литературни“ места на София, за кафе-сладкарница „Цар Освободител“ например... Книгата й „Многоликата българка“ е отличена с националната награда „Блага Димитрова“. През 2015 г. е удостоена с наградата за литературна критика „Нешо Бончев“ и със златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност. Тази година бе обявена за „Най-четен автор на биографични книги“ за 2022 г. според годишните награди на Столична библиотека. Тя носи званието „Творец на Панагюрище“.

Книгите й са многобройни – „Вечните странници (Из тайните на митологичното в българската литература)“ 1996; „Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта” 2001;  „Интелектуалецът Емануил Попдимитров“ 2001; „Орчо войвода или преображенията на българското юначество“ 2006; „Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането да наши дни“ 2006;  „Любовен архив“ 2007; „Забравеният възрожденец Динко Зограф“ 2008; „Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)“. 2009; „Неканоничният Вазов“. 2011;  „Жените в Априлското въстание“. 2011;  „Играещата със стихиите. Елисавета Багряна“. 2013;  „Панихида за Яворовъ. Култът „Яворов““. 2013; „Знаменити. Забравени. Забранени“. 2015;  „Българската одисея на Весна Парун“. 2016; „Словозографии“. 2017;  „Световете на Яворов“. 2019 и 2023; „Хроники на Вазовия род“. 2020; „Бележити жени на/за България. От Кера Тамара до Петя Дубарова“. 2022.

Нейни текстове са превеждани на френски, италиански, английски, полски, гръцки и руски език.Членува в Съюза на българските писатели.

***

Документалният филм „Фани Попова-Мутафова“, който също ще бъде показан на 19 април 2023 г., и е  част от събитието на Габровската регионална библиотека продължава традиция, прекъсната през 90-те години на миналия век, когато режисьорът Дора Ангелова и проф. Петър Петров създават документалната поредица „Неповторимото“. Филмовата поредица връща спомена за личности от миналия век, оставили ярка културна диря в нашата история. Работата им е прекъсната, но 30 години по-късно тя е възстановена от млад човек – това е Христо Йоцов, ученик от 12. клас в НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ в София. 

Филмът „Фани Попова-Мутафова“ разказва за пъстрия  и пълен с превратности житейски и творчески път на писателката - от цветните гледки на Франция и Италия до мрачните дни на Народния съд. Филмът е създаден от творчески екип, сред който са хора, познавали и работили с Фани Попова, в него намират място спомените на режисьора Павел Павлов, впечатленията на Петър Величков от първата им среща и оценката на литературоведа Катя Зографова. 

Филмът ни запознава с житието на Фани Попова-Мутафова и неговата цел е да подкрепи популяризирането на историята на една от най-неповторимите и значими български творци - жени. „Защо този, който събира най-светлите качества на племето, този, който е белязан да води към успех съдбините му, винаги трябва да падне задушен от клеветата, завистта и омразата на близките, своите люде?“.  Така завършва книгата „Солунският чудотворец“ на Фани Попова-Мутафова. Като ек през времето тази част ще остане да звучи над нашето българско „племе“...

София Филм Фест започва на 21 април
18 април 2023
Дни на мобилността в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“
19 април 2023