Истински екопразник сътвориха в габровското село Поповци в понеделник вечер. Седмица преди Международния ден на Земята - 22 април, НЧ ”Дядо Стойно-1927” и кметството направиха всички малки и големи деца, момичета и момчета, баби и дядовци съпричастни към грижата за Земята и нейното бъдеще.

Събитието беше в чест на огромен цветен бутилкояд, който кметът Румяна Иванова, заедно с малчуганите, откри. „Благодарим на всички, които приемат читалището като будител, като пазител на традициите и като свой втори дом, където можем да реализираме своите прекрасни идеи и инициативи“ каза Румяна Иванова, а децата от своя страна обещаха най-голямата бутилка, която някога са виждали, никога да не остава „гладна“. Организаторите споделят още, че присъствието на инж. Даниела Димитрова - директор на Общинско предприятие “Регионално депо за неопасни отпадъци”-Габрово им дава увереност, че това е инициатива с кауза, правилно отношение  към природата и практически действия към отпадъците, на които ще възпитават сериозно децата.

Бутилкоядът е дело на един от най-активните дарители в Поповци - Стефан Данев, който за пореден път променя пространството около читалището. Идеята на металната фигура е да събира пластмасови бутилки, които в последствие да се дават за разделно преработване и така с малки стъпки да се предпази земята от пакостта на пластмасата.

В рамките на тази екоинициатива, децата от ЦДГ ”Мечо Пух” се включиха в конкурс за рисунки и предмети от отпадъци, а към тях се присъединиха и творчество проявиха дори и малко по-възрастните жители на кметството.

Екопразникът беше допълнен и от едно специално представление, което гостува в Поповци със съдействието на най-големия дарител на читалището - Пейо Пеев. Оригиналният сюжет на „Цветовете на боклука“ е създаден специално за малките зрители. Постановката, реализирана в партньорство между Община Габрово и Държавен куклен театър - Габрово, представя по един забавен и много поучителен начин разделното събиране на отпадъците.

Как се заражда идеята питаме организаторите на инициатива?

Тази идея се зароди в главата на Нели Пенева, след като вижда снимка в шуменски вестник на 22 ноември 2022 г. Изпратена на доброволеца на читалището Стефан Данев, тя веднага се превърна в идеен проект за нещо красиво, смислено и възпитателно за нашето село и нашите деца. Стефчо е местен. Завършил е техникум със специалност монтьор. Работи в „Алфрида Пеев“ ЕООД, но всяка свободна минута посвещава на творчество, което сам определя като „от нищо – нещо“. С подръчни автомобилни гуми в красиви и топли цветове и форма на цветя, той оформи пространството около читалището. Пак така - от гуми, „грейнаха“ в усмивка и Жабокът и Миньонът. И в този момент ние си представихме тази метална огромна бутилка как добре се вписва с останалите неща. Материалите му са винкели, колове от домати, железа от стара дограма. Закупил е само мрежата със собствени средства. Работейки по този проект, той изпрати първите снимки и Нели го кръсти БУТИЛКОЯД-да ги яде, да ги събира, за да не пречат и да не замърсяват. Стефан е истински дарител, прави го, защото му доставя удоволствие и мигове като този на откриването на неговия проект, го изпълват с вълнение, както него, така и цялото му семейство. Докато споделяме на всички за Бутилкояда ни хрумва и още една идея, която отново включва майсторлъка на Стефан. По време на 14-то издание на тематично "Детско лято" той да покаже на децата как от скраб да изработват изящни предмети- фигурки на животни и любими герои...Засега е само идея, но щом той се е захванал - ще стане.

С всичко това организаторите от читалището и кметство Поповци пожелават „Прекрасна пролет, смислено лято и нека да ни спори във всичко!"

Ежегодни дейности по дезинфекция на общински терени
11 април 2023
Решение на комисията за подбор на участници в ученически обмен Габрово – Тойоаке'23
11 април 2023