Покана за интересна среща отправя екипът на РБ „Априлов-Палаузов” към габровци – на 18 януари 2023 година (сряда), в 17.30 ч., проф. Петър Стоянович ще гостува в библиотеката.

Петър Стоянович е български историк, доктор на историческите науки, професор в Шуменския университет, журналист,  политик, председател на „Царското историческо общество“ у нас. Неговата нова книга, наречена „Фердинандеум”, е посветена на управлението на Цар Фердинанд в България. Тя е предшествана от книгата  ”Пътят към София. Произход, образование и мотивация на принц Фердинанд Сакс-Кобургски и Готски за мисията в България“, която  бе издадена през 2021 година.

„Фердинандеум“ е научно-историческо изследване, описващо в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд. Журналистът Георги Милков казва: „Фердинандеум е противоотрова за хронично ниското самочувствие на българите и в този ред на мисли проф. Стоянович е противоотровителят на българската нация!“

Проф. Петър Стоянович е автор и на още няколко интересни исторически изследвания: „Между Дунав и Нева. Княз Фердинанд I Български през погледа на австро-унгарската дипломация 1894–1899“; „Известният непознат. Иван Стоянович Аджелето 1862–1947“; „Междуцарствието, кризата и битката за българския трон (1886–1887). Солисти и статисти - от Батенберг до Кобург“.

Петър Стоянович е изкушен и от кулинарното майсторство. Много популярни са неговите готварски книги: „Така би сготвила баба ти“; „Така би замезил дядо ти“; „Така би стъкмила леля ти”, „Кухнята на баба и проклетото й внуче“.

Заедно с проф. Стоянович ще гостува и режисьорът Лъчезар Аврамов. Тандемът Димитър (Дими) Стоянович и Лъчезар Аврамов е създал някои знакови ленти от последните години в българското кино - филмът "Снимка с Юки" (2019 г.) - за съвременния човек, който непрекъснато прави планове, а накрая се оказва, че те не се сбъдват. Идеята за този филм идва от разказа на Мирослав Пенков - от неговия сборник "На Изток от Запада". Новото им кинематографично заглавие е „Жълт олеандър” (2021 г.).

Наближава крайния срок за архитектурен конкурс за благоустрояване на крайречната зона
16 януари 2023
Списък със заявители за продажба на мартеници 2023 година
16 януари 2023