IX Международен панаир на народните занаяти ще се проведе от 3 до 6 септември в Архитектурно-етнографски музей „Етър”- Габрово. Организатори са Министерство на Културата, Община Габрово, АЕК „Етър” и с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.


Тази година заявки за участие са дали повече от 60 видни майстори от цялата страна. Те ще представят пред посетителите на комплекса най-различни занаяти като грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство и редица други.

Представители на Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще демонстрират пред българската аудитория традиционни за тяхната страна занаяти като дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали - царевична шума, листа от палма и лико, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на японското изкуство оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.

По време на панаирните дни ще се демонстрират традиционни трудови дейности - плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума, пушене и печене на сливи, както и боядисване на вълнена прежда с естествени багрила.

Темата на тазгодишното майсторско състезание е „Гайтанджийство, Неговото начало е на 2 септември в 12:30 часа в къщи от чаршията при АЕК „Етър”. В рамките на четири дни шестима майстори от цялата страна ще покажат какво умеят пред председателя на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти, Величка Георгиева, която ще журира техните изделия. На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен и победителят в състезанието, който ще бъде отличен с голямата награда “Сребърна хлопка”. Най-добрият от всички състезавали се майстори ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба - базар през месец септември 2012 г. в изложбената зала на АЕК “Етър”.

Съпътстващо мероприятие от Международния панаир е Седмата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе на 2 и 3 септември. Над четиридесет специалисти от България и чужбина ще вземат участие със своите научни съобщения. По време на научната конференция ще бъде презентиран и най-новият, VI том, на книгата „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще” от миналогодишната конференцията.

На 3 септември, от 11:30 часа, в голямата изложбена зала на музея ще се състои официалното откриване на изложбата-базар на Жулиета Георгиева от Пловдив - победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”.

Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от тракийска фолклорна област, пиринския край и родопска фолклорна област за финал. Началото ще се постави на 4 септември, от 11:30 часа, когато ще се състои и самото официалното откриване на мероприятието.

Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват на изпълненията на световно известните „Бански старчета”, емблематичните смолянски „100-те каба гайди”, мъжка певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните ансамбли „Загоре” - Стара Загора и ансамбъл „Слънчев бряг” - Несебър, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци. Ще има и участник от Шотландия, който ще изпълни традиционни фолклорни мелодии.

Изложба с творбите от Международния пленер по живопис Боженци 2011
1 Септември 2011
Дни на камерната музика
7 Септември 2011