Художествена галерия „Христо Цокев” започна годината с гостуващата изложба на студенти от Националната художествена академия, която беше открита на  6 януари 2023 г. В изложбата са представени работи на дипломанти в степен „бакалавър” от специалностите „Резба”, „Керамика”, „Метал”, „Текстил - изкуство и дизайн”, „Дизайн на порцелан и стъкло” от Факултета по Приложни изкуства в НХА.

Събитието откри доц. Роберт Цанев - заместник-ректор на НХА и ръководител на проекта. По думите му представените специалности са едни от основополагащите от създаването на Академията. За тяхното популяризиране в учебното заведение е създаден „Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства”, който е организатор на изложбата.

В подготвянето на изложбата в габровската галерия заедно с доц. Роберт Цанев работиха преподавателите  Красен Троански, Росен Тошев, Адела Горанова, Светли Евгениев, Емил Бачийски и студенти от НХА. Това е първото ѝ представяне пред публика в България. Преди това студентската експозиция е гостувала в Цариброд, Сърбия през ноември 2022 г. Идеята на нейните създатели е тя да бъде видяна от повече хора в страната. Използвани са различни техники, смели колоритни решения, а наред с тях младите автори показват новаторски търсения в областта на съвременното изкуство.

През последните години галерията активно работи да бъде медиатор между образованието и музейното съдържание. Подобни партньорства са осъществявани с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. габровската галерия представя изложбата „Проект 42”, в която участват студенти от специалност „Скулптура”, проф. Ангел Станев и проф. Станислав Памукчиев.

На събитието присъстваха ученици и учители от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” и Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев” - Троян. Те разговаряха и обмениха идеи с преподавателите и студентите от НХА.

Изложбата може да бъде видяна до 3 февруари 2023 г. в ХГ „Христо Цокев” в Габрово.

 

 

 

Важни моменти от кандидатстването по новата програма за енергийно обновяване на жилищата
10 януари 2023
Национална Априловска гимназия отбелязва своя патронен празник с поредица събития
11 януари 2023