ИВАН ДИМИТРОВ от Карате клуб „Янтра“ е Спортист №1 на Габрово за 2022 година. Шампионът при мъжете от Световното първенство по Шотокан в Чехия беше определен единодушно за първенец от представителите на Постоянната комисия по младежта и спорта към Общински съвет – Габрово. Възпитаникът на треньора Владимир Вътев донесе на България най-престижната титла от 29-тото Световно първенство по шотокан карате-до на Обединените нации. Шампионатът на планетата се проведе в чешкия град Карлови Вари и в него взеха участие представители на 28 държави от 4 континента. Иван представи страната ни в четири индивидуални и в две отборни дисциплини като спечели 3 златни и 2 бронзови медала. Най-ценното злато на Иван дисциплината Мастърс при мъжете, в която участва най-добрият състезател от всяка държава. Димитров беше избран да представи България и го направи по великолепен начин, като елиминира лидерите на Унгария, Япония и Румъния по пътя към престижната титла.

Негови подгласници в престижната класация на най-добрите спортисти на община Габрово за 2022 година станаха Михаела Цонева от Тенис клуб – Габрово и състезателката по киокушин Моника Стоянова от клуб „Надежда“.

Десятката допълниха две момичета, които вече знаят какво е да си на почетната стълбичка и то на световно ниво - световните вицешампионки МИРЕЛА КОСЕВА И СИЯНА ПАВЛОВА от клуб „Акро-арт“с треньор е Юлиян Георгиев, националният състезател - участник на Европейско първенство по вдигане на тежести Петьо Стефанов с треньор Румен Янчев, състезателят на Ръгби клуб „Янтра“ ИЛИЯ ДИМИТРОВ, медалистът от Европейското първенство по таекуон-до ITF ЙОРДАН ЙОРДАНОВ. Номер 8 в класацията на най-изявените габровски спортисти за 2022 година е едно от момичетата, които представиха по великолепен начин Габрово на Световното първенство по скокове на батут – ПРЕСЛАВА ПЕНЧЕВА, на 9-то място в подреждането на най-добре изявилите се габровски спортисти през годината е лекоатлетът МАРТИН ХРИСТОВ. Челната десятка се завършва от най-младия играч, дебютирал в родния професионален футбол - СИМЕОН ТУРЛАКОВ.

В традиционната категория „Треньор на годината“ призът получи треньорът, който само през тази година имаше осем състезатели на Световно първенство -  ЮЛИАН ГЕОРГИЕВ от клуб „Акро-арт“.  Изненадата на тазгодишната церемония беше в категорията „Отбор на годината“, където организаторите на събитието единодушно решиха да отдадат заслужено уважение към всички треньори на спортни клубове в Габрово - Виктор Крушев, Анита Крушева, Антонио Станков, Мариян Костадинов, Димитър Тодоров, Стефан Иванов – БАСКЕТБОЛ; Веселина Златева, Петя Панчева, Весела Василева, Анита Хараланова, Христо Данаилов, Милена ЙордановаХАНДБАЛ; Венелин Иванов, Георги Петков, Трифон Костадинов – РЪГБИ; Даниел Тошев и Николай Григоров – ВОЛЕЙБОЛ; Живко Желев, Николай Василев, Петко Петков, Искрен Писаров, Мирослав Иванов, Петър Кръстев, Станислав Станчев, Георги Ангелов, Даниел Христов, Детелин Станчев, Светослав Яков, Георги Гатев, Галин Петков, Стоян Ацаров, Пламен Ацаров, Даниел Христов, Росен Стоянов, Недко Недков, Преслава Василева, Пламен Митев, Христо Кирилов – ФУТБОЛ.

Към всички тях - спортисти, треньори, партньори и гости, кметът на Община Габрово Таня Христова се обърна с думите: „Да си част от добър отбор е съществено за успеха. И всички, чиито имена прозвучаха от тази сцена до сега и тези, които тепърва ще прозвучат, знаят какво е да усещаш подкрепата на своите зад гърба си. Радвам се, че точно на Игнажден Габрово символично „посреща“ най-добрите си спортисти през годината. И тъй като по този ден се гадае за бъдното, аз съм убедена, че хората, чийто спортни постижения отличаваме днес са най-добрите полазници за града ни и знакът на успехът ще съпътства Габрово и през новата година.“

На треньорите Таня Христова пожела: „Бъдете най-желаните учители за своите възпитаници, вярвайте в тях, дайте шанс на най-добрите им качества, насърчавайте ги. Учете ги на труд и постоянство, но го правете с любов и мъдрост. Защото по-важно от купите и медалите е да помогнем на децата и младите да растат здрави, уверени, добри и достойни хора. А от наша страна, мога да ви уверя, че ще продължим с правилните стъпки и действия за обновяването и развитието спортната инфраструктура, за да имаме и по-добри условия за спортуващите и база, която да привлича в града инициативи от национален формат.“

На всички влюбени в спорта, чиито постижения за 2022 г. ознаменуваха церемонията кметът на Габрово поръча да бъдат пример и вдъхновение, да покоряват нови върхове, и да не забравят онези, които са ги подкрепили по пътя към успеха – треньори, семейство, приятели, общност. „Вашата упоритост, смелост и воля помага на Габрово да израства като място, в което можеш да сбъдваш мечти. Благодаря ви, Габрово се гордее с вас!“ – каза още Таня Христова.

По време на церемонията за първи път бяха отличени и спортисти, започнали спортната си кариера тук, в родния град, спечелили титли и отличия, преминали през националните отбори на България и продължили подготовката и участията си извън пределите на родината.

Снимки от церемонията може да разгледате тук

ГАБРОВО ВЕЧЕ ИМА СВОЙ ЗВЕЗДЕН ОТБОР
21 декември 2022
Новите награди от вендиг системата
22 декември 2022