Откриване: 16 декември 2022 г., 17:30 ч.

Художествена галерия „Христо Цокев”, 2 ет.

Годишната изложба на габровските художници води началото си още от 50-те години на ХХ-ти век. Повече от 70 години този художествен форум е от съществено значение за габровските културни среди. Първоначално събитието се организира в къщата на местния фабрикант Кольо Карагьозов /тогава филиал към Окръжния Исторически музей/, като експозиция без конкурсен характер. Впоследствие изложбата се превръща в сцена за съревнование между творците.

Днес организатор на Годишната изложба на габровските художници е Художествена галерия „Христо Цокев“. Наградата, която е със статут на откупка, е осигурена от собствения бюджет на културния институт. Отличената творба остава във фонда на галерията, обновявайки колекцията от съвременно изкуство.

В тазгодишното издание на форума участие вземат 25 автори с 45 творби, изпълнени в различна техника и жанрове. За художниците изложбата е мястото, където те имат възможност да изнесат извън ателиетата творческите си експерименти, да ги споделят с публиката и да установят обратна връзка с нея под формата на диалог. В това събитие галерията се стреми да обедини в едно пространство различни във видово и жанрово отношение творби на изявени вече автори и младото поколение габровски художници, проследявайки в тях както приемствеността на художествената традиция, така и развитието на уникалния творчески стил на всеки един от участниците. А традициите на изобразителното изкуство в Габрово са на повече от един век и са  дълбоко вкоренени в историята не само на целия регион, но и на  българската живопис.

Годишната изложба на габровските художници се открива на 16 декември /петък/ в 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, ет. 2. По време на официалното събитие ще бъде обявен и носителят на приза. 

 

Коледари в МАИР "Боженци" на 25 декември
15 декември 2022
Стартира нова превантивна програма
16 декември 2022