Ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“  събра днес в Етъра приятели и гости на обявения от Министерство на културата за Живо човешко съкровище габровски майстор мутафчия. Официалното откриване на изложбата се превърна в истински празник и повод за засвидетелстване на признание към уменията и отдадеността на Христо Маринов. Заместник – кметът Невена Минева поздрави майстор Христов от името на Община Габрово и поднесе поздравителен адрес от кмета Таня Христова, в който се казва:

„Поздравявам Ви за признанието, което получихте от Министерството на културата. За мен е чест да познавам личност, вписана в Националната представителна листа „Живи човешки съкровища - 2022“. Благодаря Ви за труда, усърдието, упоритостта и волята да запазите за поколенията този прекрасен занаят – мутафчийството.

Знам, че всеки майстор влага в изделията си от собствената си душевност, изразява себе си и дори комуникира със света именно чрез изкуството, което създава. Затова, позволявам си да Ви поръчам да влагате в изтъканото от Вас и много любов, разбирателство, радост и мир. Така щото всеки, който отнесе в дома си измайсторено от мутафчията Христо Маринов, да бъде дарен с тези благословии за щастие. Радвам се, че точно Габрово има привилегията да се гордее с единствения майстор мутафчия в България. Но пожелавам си, този занаят да бъде съхранен и продължен тук в Регионален етнографски музей на открито „Етър“, за което разчитаме на Вас.“

Изложбата за Христо Маринов представя богатата палитра от умения на майстора чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”. Придобитият майсторлък в този изчезващ занаят – мутафчийството, го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Умело експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да  покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

Галерия снимки 

Два проекта в подкрепа на енергийните общности в Габрово
13 декември 2022
Рождественски концерт на Хор на габровските момчета
14 декември 2022