Отличия по повод Международния ден на доброволеца – 5 декември, получиха граждани, организации и институции, които през изминалата година са подали ръка на момчетата и момичетата от ТЦ „Свети Илия“. Обединени около каузата за подкрепа на рехабилитацията и ресоциализацията на зависимите, на празничното събитие присъстваха над сто човека, които имаха възможността лично да поздравят екипа и резидентите от Терапевтичния център, които са подпомогнали с безвъзмездния си доброволен труд различни социални проекти и инициативи с особен обществен принос. Заместник – кметът Мария Йозова приветства гостите на събитието от името на Община Габрово и подчерта, че този ден е превърнал в традиция отличаването на добрите примери и благодарността към хората, които безвъзмездно помагат на уязвимите, слабите и нуждаещите се от подкрепа. „Но този 5 декември е още по-специален. Защото днес сме тук, обединени от една кауза – каузата за помощ, подкрепа и съпричастност към младите хора със зависимост. Една от най-уязвимите групи в нашето общество, към които от дълги години съществува жестока стигма в обществото. И точно затова, ние днес, тук, ще покажем как в нашата община разбиваме тази стигма и водени от състрадание, разбиране и човечност, градим „мостове на доброто“. И как заедно – хора, организации и институции връщаме вярата в онези чисто човешки ценности и добродетели, които ни дават правото да се наречем „хора“.

Специална картичка от кмета на Община Габрово Таня Христова получиха всички присъстващи на събитието с посланието: „Изречени преди почти 200 години, думите на Уста Колю Фичето „помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират“ са все така силни, пламенни и истински! Те са съвършеното послание, което обединява и дава смисъл на всяко наше действие. Сторените от Вас добрини са най-силното потвърждение за това! Благодарим Ви за сърдечността, за надеждата и за яркия пример, че можем въпреки различията си да вървим заедно по пътя на доброто!“

Сред най-значимите доброволчески инициативи, в които са участвали младежите от ТЦ “Свети Илия“ през 2021 година, са възобновяването на детска площадка и ремонта на автобусна спирка в с. Жълтеш и ремонтни дейности в НЧ „Светлина – 1927“, доброволен труд в подкрепа на НЧ „Дядо Стойно – 1927“, с. Поповци и местните хора, ремонтни дейности в НЧ „Светите братя Кирил и Методий – 2006“ и обновяване на автобусна спирка в с. Райновци, подпомагане на ремонтните дейности в НЧ „Будителите- 2017“ и НЧ „Зора – 1872“, кв. Нова Махала, освежаване на района около с. Боженци в кметско наместничество Кметовци и почистване на няколко гробищни парка в габровските села. Благодарност за доброволния труд на младежите от ТЦ „Свети Илия“, изказаха и представители на ЦНСТДМУ „Хризантема“, Дневен център за деца и младежи с увреждания, Габрово и Общинско звено „Озеленяване“.

Госпожа Мария Йозова връчи почетни отличия и на представители на Хлебна къща към НЧ „Трептящо сърце“, Габрово, БЧК – Габрово, ЖБД „Майчина грижа“, Жанета Кирчева и “Добрини за Габрово“, екипа на хотел МАК, Йордан Белев и Запрян Момчилов, Иван и Христина Лесеви, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и ОФК „Янтра“ Габрово, които всеотдайно подпомагат процеса на рехабилитация и ресоциализацията на зависимите чрез включването им в различни каузи и инициативи, доверие, толерантно отношение и приятелска подкрепа.

Общински съвет по наркотични вещества и Превантинво- информационен център към Община Габрово, изказват своята най-голяма признателност и благодарност към момчетата и момичетата от Терапевтичния център, които безвъзмездно се включиха във всички изброени доброволчески дейности в община Габрово, както и към хората, които повярваха в големите сърца и възможности на зависимите и приеха доброволния им труд. Щастливи и горди сме, че нашият град стана пример за съпричастност и подкрепа към една от най-уязвимите групи в обществото - хората със зависимост. Показахме как една кауза може да ни обединява и стимулира за добри дела. Как заедно можем да се борим със стигмата, да променяме нагласи, да преодоляваме предразсъдъци и водени от състрадание, разбиране и човечност, да градим заедно „мостове на доброто“.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Коледният дух завладява "Шести участък"
6 декември 2022
КОНКУРС НА ТЕМА „ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРЕЗ МОЯ ПОГЛЕД И СЪРЦЕ“
6 декември 2022