Голям зрителски интерес предизвика Денят на отворените врати, който беше едно от съпътстващите събития в Международния пленер по живопис „Боженци”. Туристи и посетители на архитектурния резерват наблюдаваха част от творческия процес на артистите. Сред гостите имаше ученици и студенти, които проведоха професионални разговори с Любен Генов - председател на СБХ, за различни техники и изразни средства. Много от зрителите проявиха желание да си закупят някои от картините и да посетят габровската художествена галерия, провокирани от работата на участниците в пленера.

За местните жители това беше възможност да се докоснат до изкуство в реална среда. Често поради възрастта си и отдалеченост от града, те нe могат да посещават галерии и музеи. Форумът по живопис на открито им предоставя свободен и неограничен достъп до културно събитие. От разговора си с художниците, те научиха за новите тенденции във визуалните изкуства, които съвременните творци ползват, за да пресъздадат идеите си. Някои от жителите на с. Боженци си спомниха за отминали художествени срещи и участници.

В петия ден на пленера - 30 август, артистите посетиха РЕМО „Етър” и Соколския манастир, природните забележителности край града със съдействието на Община Габрово - съорганизатор на творческата резиденция „Боженци”.

Ето какво споделят някои от участниците за пленера:

Рой Плейстоу, Великобритания: „Фантастична е организацията на събитието, много добра атмосфера, която позволява да се работи спокойно. Срещнах много добри художници, с които станахме приятели. Като цяло предпочитам двата типа работа - в студио и на открито. Откакто съм в Боженци да рисувам на открито за мен е удоволствие. В базата на СБХ има осигурени материали за художниците, което много ни улеснява.”

Лаура Димитрова, България: „За първи път съм в Боженци. Наистина това е прекрасно място, което местните хора се опитват да запазят автентично. Работим в тишина и спокойствие, които ни позволяват да се съсредоточим върху своята работа. Това е много приятно, защото малко такива места са останали в България. Искам да поздравя организаторите за подбора на локацията. Направи ми много добро впечатление, че хората, които посещават Боженци като туристи, проявиха силен интерес към работата ни. Посетиха ни в Деня на отворените врати в къщата на СБХ в селото, която ползваме като творческа резиденция. Някои от тях искаха да закупят творбите ни, но това не е възможно, защото ги приготвяме изцяло за пленера и изложбата, която се открива в края на форума”.

Георги Пасев, България: „Участвали сме в много международни пленери в България. Организацията в Боженци е много добра. Именно защото е международен пленер тук се сблъскват, припокриват, обогатяват много контакти с различни творци от страната и чужбина. Тук се виждат различията и приликите в творческите традиции. Така например с колегите ни от Румъния открихме колко много неща са еднакви от подготовката ни като художници. Мястото, базата, тишината, вдъхновението, които откриваме тук ни предразполагат да творим и търсим нови изразни средства. Неочаквано силен интерес имаше към Деня на отворените врати, който за нас почна рано, но пък това ни помогна да си свършим работата по-бързо и организирано.”

Таня Пасева, България: „Това е мое първо участие в Международния пленер на Боженци. Харесва ми много срещата с нови колеги, мястото за творене, тишината и спокойствието, което ни се осигурява да работим.”

Ларс Нордби, Норвегия: „Това е първото ми участие в пленер. Предпочитам да творя в студио и като цяло моите работи не са живописни, а по-скоро инсталации. Аз съм концептуален артист. Организацията на пленера е много добра.”

Марилена Япан, Румъния: „Много ми харесва мястото и за първи път участвам в международния пленер по живопис „Боженци”. Предпочитам малките групи. Атмосферата тук е много зареждаща и вдъхновяваща. Досега съм участвала в два симпозиума в България - в Обзор и София.”

Изложбата с творбите от Международния пленер по живопис „Боженци” 2022 ще бъде открита на 2 септември, от 18.00 часа в ХГ „Христо Цокев” в Габрово в присъствието на художниците.

Организатори на форума са Художествена галерия „Христо Цокев”, Съюзът на българските художници и Община Габрово в партньорство с МАИР „Боженци”.

Тазгодишното издание на пленера се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ чрез проект по „Програма за възстановяване и развитие на държавни,  регионални и общински културни институти“, 2022.

 

 

 

Празник на пестила
31 август 2022
Временно преустановяване на водоподаването на 2 септември
1 Септември 2022