На 1 ноември в Националния музей на образованието ще бъде открита изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“, която се  реализира от Национален музей “В. Левски”-Карлово и РБ “Любен Каравелов”-Русе по повод 150 години от Общото събрание на БРЦК в Букурещ и 150 години от смъртта на Ангел Кънчев, сподвижникът на Апостола от Трявна. Изложбата е по проект на Фондация “Васил Левски”, финансиран със съдействието на Министерството на културата. Представя дейците на националноосвободителните борби - Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, създателите и деятелите на Тайния централен български комитет в Букурещ (1866 г.), Евлоги и Христо Георгиеви, ръководители на Добродетелната дружина (есента на 1867 г.) и десетките техни сподвижници и съратници от различни краища на българските земи, вписали се в създаването на мрежата от революционни комитети, които да дадат направление и извършат революционната подготовка на българите.

В 15 табла са илюстрирани различни моменти от проявите по пътя към Свободата. Представени са чрез факсимилета на снимки и художествени картини, документи и вещи.

Откриването на изложбата е от 13:00 часа, веднага след това в 13:30 часа започва среща-разговор с професор Пламен Митев от Софийския университет “Св. Климент Охридски” на тема “Нови документални свидетелства за Васил Левски и дейността на комитетската организация, съхранявани в турски архиви“.

Събитията са част от програмата за тържественото отбелязване на Деня на народните будители в Габрово.

Използвана информация от статия на Даниела Цонева - председател на Обществен комитет "Васил Левски" – Габрово.

НСОРБ отличи Габрово с почетна грамота
27 октомври 2022
Габрово официално е част от националната мрежа пресклубове на БТА
31 октомври 2022