15 октомври, събота, от 18:30 часа, в храм "СвeтаТроица", ще се открие двадесетото издание на Празника на духовната музика. След габровския карнавал, този музикален празник е второто събитие в нашия град, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси. Един празник на духовно единение и алтернатива на разпадането на културните ценности, които съпътстват нашия живот, отчуждават ни един от друг и ни капсулират в затворени малки обществени групи.

През двата почивни дни ще имате удоволствието да чуете прекрасни български хорове от София, Казанлък, Севлиево и Нови Пазар.

На 16 октомври, неделя, от 18:30 часа, в Художествена галерия "Христо Цокев" Празникът на духовната музика ще бъде закрит от Смесен хор „Петко Стайнов“ от Казанлък с диригент Младен Станев. Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъдат изпълнени „Салве Реджина“ от Георг Фридрих Хендел и монументалната "Глория" на Антонио Вивалди. Солист ще бъде Нона Кръстникова – сопран, която е солистка на Бургаската опера и преподавател в Музикалната академия в София.

Празникът на духовната музика в Габрово няма аналог на събития със сходен характер, които съществуват в градовете София, Сливен и Поморие. Това е  форум, отворен не само към нашата родна православна музика, но и към музикалната култура и на други вероизповедания. Форум на толерантност, отвореност, на взаимно опознаване и духовно обогатяване.

Заповядайте! Очакваме Ви! 

Входът е свободен!
 

Правителството прехвърли на Община Габрово част от бившия Текстилен техникум за създаване на Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан – Клод“
13 октомври 2022
Среща-разговор с д-р Иван Добринов по повод Световния ден на психичното здраве
14 октомври 2022