Фотографски дневник „Ръчно сътворено“ © Росина Пенчева

Фотографски дневник от посещения в работилници на майстори на редки занаяти води визуалният артист от Габрово Росина Пенчева. Изследването е озаглавено „Ръчно сътворено“ и може да бъде разгледано в уебсайта на авторката.

В началото на всеки месец в продължение на половин година дневникът ще представя фотоистория с текстове за занаятчии. Първата е посветена на 39-годишния габровец Христо Тоцев, който е майстор на суха каменна зидария. Тя ще бъде публикувана на 1 ноември.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива и да припомни нуждата от тяхното съхранение.

„Фотографията в „Ръчно сътворено“ към днешна дата представя съвременните майстори, но в дългосрочен план тя остава като визуален архив за тях и дейността им. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти и правят връзката между поколенията, развиват и осъвременяват традицията – нашите „живи човешки съкровища“. Те са в пряк диалог с културното ни наследство, като творят, пресъздават и представят пред света нашата актуална идентичност. Наред със занаята, за мен е важно да запозная публиката и с личността на майстора и неговата работна среда.“, казва Росина Пенчева, автор и продуцент на проекта. Подборът на героите в историите е съобразен с вида на техните занаяти, които се упражняват на професионално ниво от не повече от 10 души в страната, добавят от екипа.

Росина Пенчева – фотография © Калин Руйчев

„Росина има голям потенциал да представя по най-добрия начин нематериалното наследство, каквото са занаятите. Тя има око за детайлите и може да ги визуализира пълноценно по фотографски път и така да направи внушения – към красивото, към интересното, различното, към онова, което хората масово не забелязват.“, споделя проф. Светла Димитрова, директор на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

Проектът се реализира в партньорство с музей „Етър“, фондация „Микеланджело“, списание „Осем“ и с финансовата подкрепа на програма „Култура“ 2022 на Община Габрово.

През декември дневникът ще представи баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.) от Габрово, а през януари догодина – първия български лулар, привнесъл занаята от Чехия, Георги Тодоров-Гец (51 г.). Февруари ще покаже фотографската история за живата икона на мутафчийството Христо Маринов (67 г.), а най-младият майстор 32-годишният книговезец и артист Калин Даскалов-Стопан от София, ще е на фокус през март. През месец април ще видим представянето на Деян Денчев (49 г.) – майстор лютиер от Разград, усъвършенствал изработването на гъдулки.

Фотографски дневник „Ръчно сътворено“ © Росина Пенчева

Община Габрово няма да обслужва граждани след 15:00 часа на 11.10.2022 г. /вторник/
10 октомври 2022
Започва изплащането на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии
10 октомври 2022