Министерството на образованието и науката (МОН) ще финансира три учебни заведения от Габрово по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища за периода 2022 – 2023 г.

Общинското средно училище „Отец Паисий“ ще получи 90 823 лева за ремонт на две спортни игрища и доставка на оборудване за практикуване на баскетбол и волейбол.

СУ „Отец Паисий“ © Община Габрово

Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ ще бъде субсидирана с 90 583 лева за асфалтиране на училищното спортно игрище. Баскетболните кошове ще бъдат обновени и ще бъдат доставени две нови врати за минифутбол и хандбал.

ПГТ „Пенчо Семов“ © Община Габрово

Със 166 435 лева ще бъде подпомогната и Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, а тя ще инвестира допълнително 31 494 лева. Средствата ще бъдат вложени в изграждане на спортна площадка със специализирана настилка и игрища за минифутбол и баскетбол. Предвидено е оборудване и трибуна с 36 седящи места.

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ © Архив ПТГ

Целта е да се осъвремени училищната база, да се повиши качеството на образователния процес и да се насърчат заниманията със спорт и активности на открито. Дейностите трябва да бъдат изпълнени до средата на 2023 г.

През изминалата учебна година общо 1 380 ученици са посещавали трите образователни заведения. Реализацията на проектите ще доведе до по-пълноценно използване на базите както за провеждане на редовните часове, така и за дейности извън учебния план.

Предложението на Община Габрово за изграждане на площадка за минифутбол с изкуствена трева в Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ не е сред одобрените проекти.

145 години Шипченска епопея
16 август 2022
Временна организация на движението във връзка с Националното честване на Шипченската епопея
17 август 2022