Само преди седмица жителите на село Жълтеш посрещнаха с усмивка и вълнение група млади хора – участници в първата смяна на „Приеми ме на село – Възраждане“.

Не се познаваха, бяха от различни поколения, но имаха обща мисия – да помогнат за съхраняването на българските традиции и за съживяването на българското село. А когато младостта срещне мъдростта и опита, магията се случва!

Случи се и в с. Жълтеш – доброволци от Габрово, Пловдив, Стара Загора, Русе и Варна, с подкрепата на момичета и момчета от Терапевтичен център „Свети Илия“, започнаха ударно и с огромен ентусиазъм да почистват, облагородяват и ремонтират, да променят.

Детската площадка, изгубена в годините, отново грее и вече посреща малките жители на селото.  Старата чешма с каменно корито е почистена и от чучура ѝ блика живителната прохлада на изворната вода. Дървените палети се превръщат в атрактивни мебели, а автобусната спирка... е, работата по автобусната спирка продължава, но младите майстори обещават съвсем скоро впечатляващ резултат.

И няма как да е иначе, когато са посрещнати толкова топло и сърдечно! През деня местните хора с удоволствие споделят знания и умения, а вечерите са истински вълшебни! Със съдействието на НЧ „Светлина 1927“ младежите имаха възможност да се докоснат до местния бит, обичаи и фолклор – вечер край огъня, докато похапват вкусна домашно приготвена храна, разучаваха народни песни, играха хора и откриваха истински ценните житейски радости от добре свършената работа през деня. А сладкодумните домакини не спираха да разказват интересни истории от миналото и да благодарят на младежите за добрините от настоящето.

Приказката „Приеми ме на село – Възраждане“ продължава!

Галерия снимки

Още нови награди за участниците във вендиг системата
16 август 2022
145 години Шипченска епопея
16 август 2022