Местният парламент единодушно прие Плана за интегрирано развитие на община Габрово /ПИРО/за периода 2021-2027г. Документът обвързва сравнителните предимства и потенциал за развитие на местно ниво с ясно определена визия, цели и приоритети за развитие, свързани общо от стремежа към по-висок жизнен стандарт на хората в общината и устойчиво развитие на територията.

ПИРО обединява резултатите от проведените изследвания и консултации с граждани, НПО, бизнес и образователни, спортни и културни организации. Мнението на заинтересованите страни бе консултирано чрез срещи и дискусии на създадените 14 фокус групи, както и чрез анкетното проучване в различни тематични области. С цел максимална прозрачност и достъпност на информацията бе създадена специална интернет платформа, на която бяха публикувани Проектът на ПИРО Габрово и неговите приложения - https://vizia.gabrovo.bg/piro/. В интернет платформата бе обособено меню „Анкета“, чрез което всички заинтересовани страни имаха възможност да изпратят свои мнения, предложения и коментари към разработения проект на документа.

Съдържателната част на Плана извежда визията за развитие на общината: Габрово – зелена, иновативна и достъпна община, със силна икономика, богато културно наследство и устойчив туризъм, отворена към хората“.

Териториалният аспект на ПИРО Габрово е представен чрез няколко зони на въздействие: Зони за отдих и рекреация, Крайречна зона, Индустриални зони, Зона Център, Зона Малки населени места, Зона Квартали. Индикативният финансов ресурс, необходим за изпълнението на заложените мерки възлиза на 804 880 хил. лв. и включва собствено финансиране на общината, средства от ЕС, държавен бюджет и други източници на финансиране.

Одобреният План за интегрирано развитие на община Габрово за периода 2021-2027 г. следва да бъде представен пред Областния съвет за развитие – гр.Габрово, в срок до три месеца от приемането му от Общинския съвет.

Презентация от представянето на ПИРО Габрово.

"Чувал ли си - не съм чувал"
30 юни 2022
Летен театрален форум 2022 в Габрово
1 юли 2022