„Един от великите синове на Индия, уникална личност с безброй превъплъщения…“ – това са само част от опитите за охарактеризиране на големия Рабиндранат Тагор. Докато светът се подготвя да отбележи 150 години от рождението му, Община Габрово и посолството на Индия организират изложба на 45 плаката с негови рисунки в Историческия музей.

Първият азиатец, носител на Нобелова награда през 1913 г., Тагор си спечелва славата на всепризнат драматург, поет, текстописец, учител, философ и хуманист. Първата си драматична опера написва едва на двадесетгодишна възраст. Следват над 2000 песни и създаването на Рабиндра – сангиит – важен жанр в Бенгалската музика, която е кръстена на самия него. Единственият поет, който е композирал националните химни на две страни – Бангладеш и Индия.

На шестдесетгодишна възраст той насочва творческата си енергия към изобразителното изкуство и за двадесет години успява да създаде забележителна колекция от произведения. Част от тях ще можете да видите на 28 юли 2011 година от 18 часа в Регионалния исторически музей.

Заповядайте!!!

Планинско автомобилно състезание „Узана 2011”
22 юли 2011
Приключиха пилотните обучения по програма „ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ"
26 юли 2011