Уважаеми габровци,

Нашето Габрово днес навършва 162 години!

Благодаря на всички габровци, че през последните години, с усилията на цялата общност, постигаме все по-добри резултати и добавяме стойност към развитието на Габрово. Всички ние доказваме, че един град е добър за живеене, точно колкото хората в него са готови да работят за това.

Да, изправени сме пред поредните сериозни кризи и е трудно и непредвидимо, и поставя на изпитание устоите и принципите на смелия габровски дух. Но ако обърнем поглед назад, нима на предприемчивите ни индустриалци, на просветителите, на благодетелите им е било по-лесно … Онова, което ги обединява, е страстта, с която се трудят и усърдието им по пътя към успеха.

Искам да харесваме отражението на Габрово в очите на всички габровци. Точна рецепта нямам, но вярвам, че ако работим за града си, както предците ни, ако живеем така, че да даваме пример и вдъхновение на младите, те ще продължат след нас и ще се справят още по-успешно.

С днешна дата Габрово се фокусира в новите предизвикателства на зелената трансформация и това ни нарежда сред най-амбициозните градове в Европа. Преди дни градът ни беше избран за един от 100-те климатично неутрални и интелигентни градове до 2030 г. в Европейския съюз. Пред „зелената“ същност на Габрово, съчетала природните ни дадености и целенасочените усилия за чиста, иновативна и привлекателна среда, има ново предизвикателството. Предстоят ни мерки и действия срещу климатичните промени. Всичко това е невъзможно без енергията на младите. Затова другата ни важна задача днес е качественото и конкурентно образование, привличането на таланти и по-добри перспективи за тяхната реализация. Убедена съм, че всеки успех на Габрово, допълнен от борбения му дух, е не само повод за самочувствие и гордост, а се превръща в конкурентно предимство на нашия град.

Пожелавам на всички габровци утрешният ден да ни донесе мир, мъдрост и стимул още повече да работим за просперитета на града, за да харесваме онова, което се оглежда в очите на децата ни.

Честит празник, Габрово!

ХРИСТО СТОЯНОВ ГОСТУВА В ГАБРОВО С НАЙ-НОВАТА СИ КНИГА
16 май 2022
Климент Кунев: Бъдете здрави и горди, че сте габровци!
17 май 2022