Карнавалният ден – 21 май тази година ще стартира със събития за най-малките. За 20-ти пореден път в Габрово ще се проведе детски мини карнавал. Вълшебно украсена сцена и приказни герои ще очакват най-малките в 10 часа пред Дома на хумора и сатирата. За юбилейното издание, гост на събитието ще бъде бате Енчо. На сцената по предварително определен ред ще дефилират всички детски градини, както и всеки, който желае да покаже пред публика карнавалния си костюм. Ще има награди за всички, като част от тях са осигурени от приятелите на Габрово от побратимения град Аалст, Белгия. Специален приз ще получи и най-малкият участник в детския мини карнавал. Карнавалното ревю-представяне ще продължи до 12.30 часа, а след този час участниците ще дефилират по крайбрежната улица „Аврам Гачев“. Предстои една щура, пъстра и приказна детска веселба.

Не по-малко забавно ще бъде на площад „Възраждане“, където от 10 часа започва Националния детски фестивал ,,Смехоранчета”. Той също е юбилеен и за 20-та година ще събере талантливи деца от цяла България. Над 200 участника от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, София, Славяново и Габрово ще показват таланта си чрез хумористични танци, песни и театрални миниатюри. Сред тях, разбира се, ще бъдат ,,Габровските смехоранчета” и Младежкия  театрален състав с ръководител Виктория Петрова, завоювал  множество престижни национални награди.

Следобедът за децата на Габрово ще продължи в градинката с мечето, където ще бъде организиран детски карнавален град. В 13 часа професионалните аниматори от АнИматорС ще дадат старт на карнавалните игри. Те ще бъдат както музикални и танцови, така и познатите на всички "1-2-3 за-мръз-ни", "Балончето лети - спукай го - Ти" и "Музикален ластик". В 14 часа гост на градчето ще бъде изпълнител – фокусник, а след това игрите продължават с "Топчета в лъжица", "Летящи атлетики" и "Познай кой го няма". В 15.30 ч. към екипа ще се включи Куклен театър, а в 16.10 следва големия финал с микс от игри, състезания и танци. През цялото време, от 13 до 17 часа, момичета от художествената академия ще украсяват лицата на децата с рисунки и карнавален грим.

Свободен достъп за ученици в габровските музеи и галерии на 17 май
12 май 2022
Община Габрово и Военният университет в Търново сключиха меморандум за сътрудничество
12 май 2022