На 28 април (четвъртък), от 18.15 часа, Община Габрово и Интерактивен музей на индустрията – Габрово канят габровци на среща с доц. д-р Мартин Иванов и представяне на неговата книга „Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800 - 1912 г. “.

„Срещу течението: българската текстилна промишленост, 1800–1912г.“ синтезира съществуващата разнопосочна информация по темата, за да даде отправна точка, от която да бъде разгледана българската текстилна промишленост в периода 1800–1912 г., както и нейното влияние върху развитието на българското общество в ключовите десетилетия преди и след Освобождението.

Книгата проследява мащабните промени в стопанския и социалния живот на страната, които довеждат до видимо културно и политическо съзряване на българската нация. Тя обхваща всички политически, културни и обществени изменения в страната през двете основни разновидности на текстилната индустрия — абаджийството и гайтанджийството. 

Главни действащи лица тук са домашните производители, занаятчиите, фабрикантите, земеделците, а изследването детайлно проследява предизвикателствата, пред които те са изправени в бурните десетилетия на цялостни трансформации в Османската империя и новосъздаденото българско княжество, изправено пред наглед невъзможната задача да конкурира съседните държави, а дори и европейските гиганти.

С поразителна прецизност „Срещу течението: българската текстилна промишленост, 1800–1912 г.“ от Мартин Иванов разглежда в дълбочина текстилната промишленост в България и я поставя в контекста на революционните промени във всички сфери на българското общество и по-късно – държава. Промени на цялостна модернизация на страната, която търси своя път в един от най-сложните периоди в европейската история.

Из „Срещу течението: българската текстилна промишленост, 1800–1912 г.“ от Мартин Иванов.

Авторът доц. д-р Мартин Иванов е историк, юрист и специалист по стопанска история. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ като магистър по история (1994 г.) и Югозападния университет „Неофит Рилски“ като магистър по право (2003 г.). Специализира в университетите на Кеймбридж и Единбург и Националния университет на Ирландия. Защитава докторантура в Института по исторически изследвания (БАН) с дисертация на тема „Стопански и финансови проблеми във външната политика на Народния блок 1931–1934 г.“ (1999 г.). Година по-късно започва работа като научен сътрудник в същия институт, където работи в продължение на 12 години. Преподава стопанска история в Нов български университет и в Историческия факултет на Софийския университет, във Варненския технически университет, Висшето училище по застраховане и финанси. Сътрудничи на вестник „Век 21“, член е на редколегията на списание „Демократически преглед“ и завежда неговия отдел „История“, част е от редакционния съвет и на списание „История“ на издателство „Аз Буки“. В биографията му се вписват още важни моменти - от 2011 до 2013 г. е председател на Държавна агенция „Архиви“; от 6 август до 7 ноември 2014 г. е министър на културата в служебното правителство на проф. Георги Близнашки; от 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия. Автор е на над 150 научни публикации и 9 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на ХIХ век до наши дни. С Габрово го свързват не само научните му интереси към стопанското минало на селището, но и работата му като хоноруван преподавател в Габровския технически университет в периода 1999-2004 година.

Входът е свободен, а линк към FB събитието може да откриете тук.

Заповядайте!

 

 

Нека отново превърнем сивото в зелено!
27 април 2022
"Патиланци" на сцената на зала "Възраждане"
28 април 2022