Екологичният фестивал „Узана поляна фест“ привлече най-голяма подкрепа от публиката и журито в осмото издание на конкурса за Събитие на Габрово в областта на културата за изминалата година. Наградата - плакет и парична сума в размер на 500 лева, беше връчена на официална церемония от Светослав Славчев, председател на Народно читалище „Будителите – 2017“ – организатор на конкурса.

Фестивалът се проведе в планинската местност Узана през юли миналата година. Община Габрово го възстанови, след 5-годишно прекъсване. Еко събитието, чиято програма беше наситена с разнородни инициативи, очевидно  е спечелило доста фенове и сборът от гласовете на публиката и точките на журито го изведе на първо място сред 16-те номинирани в конкурса. Изданието на фестивала през 2022 година ще се продеве от 22 до 24 юли.

Според зрителския вот, отбелязан в анкетните карти, първата позиция е за захарната изложба „Красотата на българката“. Експозицията от сладки шедьоври на признати с майсторлъка си декоратори е впечатлила публиката и най-голям брой от нейните гласове са за изваяната от захар хубост, създадена по проекта „Моята България“ на известната със своите декорации Chef Мария Озтюрк. Тя живее в Истанбул и плакетът ще и бъде предаден лично, при идването и в Габрово, посочват организаторите.

Организаторите връчиха още една награда – за съвременен будител. Отличието се дава за втора поредна година, като пръв негов носител беше д-р Павлина Хинкова. Тази година тя го предаде на екипа на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ с благодарност и признание за дамите, обединени в полза на местната общност, изпълнили дните ни с духовност и смисъл.

Идеята и проектът на дружеството за скулптурната фигура на Александър Керков в центъра на Габрово, беше сред 6-те инициативи, събрали най-голяма подкрепа в рамките на ежегодния конкурс. Другите събития, получили значителен брой точки и гласове, са: Проектът „Дом на културата“ - визуално съхранение с автор Росина Пенчева, Eкологичният фестивал „Узана поляна фест“, Музейна нощ в Габрово, Парк на миниатюрите „Мини Габрово“ на НЧ „Будителите – 2017“, Захарната изложба „Красотата на българката“.

За номинираните и наградените по време на церемонията в библиотеката на Техническия университет, пяха изпълнителите от Камерния хор на момчетата при местния Ротари клуб. Организаторите и учредители на наградата - НЧ „Будителите -2017“ – обявиха новия конкурс за Събитие на годината в областта на културата – Габрово 2022.

Започва „Соло акт“ фест
1 април 2022
Ваканция в Библиотеката
4 април 2022