Загасете осветлението в събота вечер!

Подарете 1 час на природата!

Началото е в 20:30 часа!

В съботната вечер на 26 март 2022г., може да прекарате 60 минути с изгасено осветление вкъщи, с което ще станете част от световната инициатива Часът на Земята.

Мотото на инициативата тази година е „Общ дом. Общо бъдеще“, и е посветено на силата на индивидуалните действия в създаването на едно по-добро бъдеще за природата и хората.

Изгасяйки светлините у дома, всеки един от нас може да се включи в общото послание, показващо, че искаме, вярваме и можем да пазим и да се грижим за своя единствен дом – Земята.

Включете се в Часът на Земята тази събота, 26 март.

Загасете светлите вкъщи за час, от 20:30 до 21:30 часа.

Община Габрово подкрепя и се включва в Часът на Земята, като в периода от вечерта на 25 март до вечерта на 27 март ще бъдат изгасени светлините в часовниковата кула и фасадното осветление на сградата на общинска администрация.

Включете се и Вие!

 

Какъв е акцентът на инициативата?

Тази година фокусът на световната инициатива, организирана от WWF, е върху катастрофалния  срив в заобикалящата ни среда заради начина, по който човечеството задоволява нуждата си от храна и електроенергия.

Какво показват фактите?

Вече сме загубили почти половината от световните гори, кораловите рифове и мангровите насаждения, както и две трети от всички естествени влажни зони. Наблюдава се спад в популациите на дивите животни средно с две трети през последните 50 години. Опрашващите насекоми са застрашени от пълно изтребление, а над 90% от рибните запаси в световния океан, реките и езерата трудно се възстановяват заради свръхулова, което нарушава екологичния баланс на планетата.

Стотици милиони хора може да останат без храна и поминък.

Редица доклади от водещи световни организации ясно очертават опасностите за продоволствената сигурност и човешкото здраве, свързани с унищожаването на природата и измененията в климата.

Как можем да помогнем?

Трябва да действаме сега, за да спрем и обърнем процеса на унищожаване на природата и да стабилизираме климата. В противен случай последиците за живите организми, включително и за хората, ще бъдат катастрофални. Екологичната криза е и хуманитарна криза, която изостря неравенството, а най-уязвимите са и най-дълбоко засегнатите.

Всеки от нас индивидуално може да пази природата. Начинът, по който живеем, е изключително важен – можем да правим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме велосипеди за транспорт, да отглеждаме здравословна храна на балкона, на покрива или в градината, да възстановяваме природата там, където живеем, да използваме възобновяеми източници на енергия.

Повече може да прочетете ТУК.

 

Часът на Земята е най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата. То се организира от международната природозащитна организация WWF и се провежда всяка последна събота на месец март. Вечерта на този ден граждани, бизнеси и правителства по целия свят едновременно изключват електрическото осветление, отправяйки своето послание за отговорно отношение към Земята. Тази пролет инициативата ще стане факт за 15-а поредна година в над 7000 града от 180 държави.

Временно ограничаване на движението по бул. "Христо Смирненски"
23 март 2022
Състезание по английски език - I can do it!
24 март 2022