Кметът на Габрово Таня Христова инициира среща с представители на институциите, ангажирани с предоставянето на подкрепа за украинските граждани, потърсили закрила на наша територия. Целта е максимална оперативност при решаване на настоящи и бъдещи казуси, част от които са строго специфични - според конкретните нужди и проблеми на семействата, потърсили подслон в Габрово. В срещата участва областният управител Ралица Манолова и представители на ОД на МВР, Областна администрация Габрово, Бюро по труда - Габрово, РЗИ,  БЧК - Габрово, РУО – Габрово, Габровска търговско-промишлена палата.

Обсъдени бяха видовете закрила, които предоставя страната ни и необходимостта хората от Украйна да бъдат запознати с тях, за да направят своя информиран избор. Уточнено бе, че Временна закрила, която се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си, поради въоръжен конфликт, се предоставя от Министерски съвет с решение на Съвета на Европейския съюз. По време на срещата беше уточнено, че заявления за право на пребиваване могат да бъдат подавани във всички държавни структури, а след това ще се препращат по компетентност към Държавната агенция за бежанците. Стана ясно, че помощ за нощувка и храна в размер на 40 лева от държавата ще се изплаща само за подалите заявление за бежански статут.

Според Таня Христова общините имат спешна нужда от яснота и държавна подкрепа, за да окажат ефективна помощ на хората от Украйна по места.

По време на срещата Областна администрация - Габрово се ангажира да координира логистиката по организацията на подкрепата за украинските граждани.

Към момента на територията на общината са регистрирани близо 30 украински граждани – основно жени и деца. Регионалната структура на Българския червен кръст ще насочва дарения от дрехи, обувки и хигиенни материали към тях, след заявка на конкретни нужди.

За територията на община Габрово на телефон 0889 44 00 53, от 8:30 до 17:00 часа, може бъде потърсена подкрепа или подадена информация за предоставяне на такава.

Община Габрово обяви дарителска сметка за набиране на средства в подкрепа на украинските граждани, настанени на нейна територия. Средствата ще бъдат използвани за нужди от първа необходимост по време на тяхното пребиваване.

Банковата сметка, по която могат да се правят дарения, е:

IBAN: BG58 STSA 93 0084 6075 4400

BIC: STSABGSF

Банка ДСК

445100 код за дарения от страната;

445200 код за дарения от чужбина

Основание на превода: В подкрепа на украинските граждани

Община Габрово обявява дарителска сметка в подкрепа на укаинските граждани
8 март 2022
Узана Поляна фест с кандидатура в конкурса Нов европейски Баухаус
10 март 2022