На основание Заповед № РД-01-103/22.02.2022 г. на министъра на здравеопазването на Република България, от 1 март 2022 г. читателите на Регионална библиотека "Априлов – Палаузов” могат да ползват всички отдели без изискване да предоставят валиден сертификат, но при стриктно спазване на противоепидемичните мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на дистанция най-малко от 1,5 м. В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели. Максималният брой на посетителите, които могат да присъстват едновременно в залите за свободен достъп (в заемната за възрастни и в Детски отдел) е двама, като времетраенето на престоя е до ½ час. Всички читатели са длъжни да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба.

Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място. Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог https://ilib.libgabrovo.com/ за избор на конкретни заглавия и онлайн услугата „Моята библиотека” за заявка на литература и презаписване на заети документи. Заетите библиотечни материали може да бъдат презаписани и на тел. 066 806210 – Заемна за възрастни,  на 066 806327 – Детски отдел или съответно на имейл: libgb_zv@abv.bg и do_gabrovo@abv.bg. За филиала на ул. „Йосиф Соколски” – 0878649754. До края на извънредната епидемична обстановка заявките са безплатни.

Обслужването на потребители в отдел „Краезнание”, читалните и отдел „Изкуство” става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място. В отдел „Изкуство” и отдел „Краезнание” се допуска по един потребител, с времетраене на престоя до 1 час. В читалните – трима потребители с времетраене на престоя до 1 час. В компютърната зала – до 5 потребители за 1 час.

Информационно обслужване при постъпили запитвания и изработване на библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиотеката продължава да извършва по електронен път и други библиотечни услуги (предоставяне на писмена библиографска и фактографска информация, ретроспективни библиографски издирвания, електронни копия на библиотечни документи). Библиографските справки се изпращат по имейл или се получават на място като писмените справки, ретроспективните библиографски издирвания, доставката на библиотечни документи от страната и чужбина; копирани, сканирани, ламинирани материали се предоставят възмездно според утвърдения  ценоразпис на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” – Габрово.

Чрез сайта www.libgabrovo.com. могат да се ползват и всички дигитални услуги и ресурси на РБ „Априлов – Палаузов”. Напомняме Ви и за възможността да ползвате Дигиталната библиотека „Ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“ (http://kin.libgabrovo.com/ , както и Дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“ (http://e-lib.libgabrovo.com/

Библиотеката притежава машина за почистване на книги чрез UV стерилизация, от която читателите могат да се възползват. Освен това всяка върната книга се подлага на 72-часова карантина и през това време не се предоставя на друг читател.

Не се допускат посетители извън зоните за обслужване.

Зимна обстановка в община Габрово на 28 февруари
28 февруари 2022
Минус 7 градуса е температурата тази сутрин на връх Шипка
1 март 2022